Alicja Nai verhuisde op haar twaalfde vanuit Polen naar Dordrecht, waar ze nu acht jaar woont. Ze ontwikkelde zichzelf tot een ware influencer op Instagram met een heus kunst-account. Op dit social media platform betovert ze meer dan 180.000 volgers met haar prachtige tekenen op een… iPad Pro. Ja, je leest het goed.

Auteur: Francesco Sollima Fotografie: Alicja Nai

Hoe is je tekenpassie ontstaan?
“Als klein meisje in Polen verveelde ik mezelf wel eens. Als ik niets te doen had, begon ik te tekenen. Ik tekende altijd karakters van bepaalde series die ik keek. De Disney animatieserie W.I.T.C.H. was destijds mijn grootste inspiratiebron. Vier jaar lang tekende ik alleen maar de hoofdpersonen van die serie. Nu dat ik eraan denk, moet ik zeggen dat mijn tante ook een grote inspiratiebron was. Ik zag haar vroeger tekenen en dacht: zo mooi wil ik ook tekenen. Al haar tekeningen zagen er voor mij perfect uit. Uiteindelijk realiseerde ik mij later dat ze eigenlijk helemaal niet zo goed tekende.”

Wat was het moment dat je besloot over te stappen van papier naar een iPad?
“Op Instagram zag ik tekeningen van @loish voorbijkomen. Ik vond haar tekeningen op haar iPad Pro ontzettend vet, waardoor ik het zelf wilde uitproberen. Ik raakte een beetje uitgekeken op tekenen op papier. Ik gebruik de Procreate app die nog niet heel lang bekend is. Steeds meer artiesten gebruiken deze app.”

Is het moeilijker?
“In het begin moest ik mijn tekenstijl echt aanpassen. Qua kleurgebruik vond ik het moeilijker met potlood en papier. Ik moest het echt opnieuw leren en moest een feeling krijgen met digitaal tekenen. Het duurde best lang voordat ik echt tevreden was, zeker anderhalf jaar.”

Teken je alleen bestaande mensen?
“Als ik portretten maak, dan zijn deze meestal verzonnen. Dan maak ik een eigen personage en soms teken ik bekende mensen.”

Waarom zijn het alleen vrouwen die je tekent?
“Dat is eigenlijk een soort automatisme. Ik vind alle menselijke gezichten interessant. Ze zijn zo complex en ingewikkeld met kleine details die veel veranderen. Het is moeilijk om te experimenteren als je mannen tekent, omdat bepaalde kleuren alleen bij mannen passen. Bij vrouwen vind ik dat wat makkelijker. Daarvoor kan je vaak ook mannelijke kleuren prima gebruiken. Daarnaast wil ik ook de persoonlijkheid van degene die ik teken naar voren laten komen. Misschien dat ik daarom meer inspiratie uit vrouwen kan halen, omdat ik er zelf ook een ben.”

Je hebt ontzettend veel volgers op Instagram.
Wat is je geheim?
“Ik ben er inmiddels twee jaar mee bezig en het is snel gegaan. Na anderhalf jaar had ik al twintigduizend volgers. Met filmpjes probeerde ik meer volgers te krijgen. De pagina 9GAG, waarop trending filmpjes worden gedeeld, heeft me daarbij ontzettend veel geholpen. Mijn eerste filmpje dat viraal ging had zo’n dertigduizend views. Later kreeg ik een berichtje van Doodles – een pagina van 9GAG – om mijn video te uploaden voor de 9GAG Fun-Off wedstrijd. Die won ik, waardoor mijn filmpje uiteindelijk bijna twee miljoen views bereikte op Facebook en een miljoen op Instagram. Dat was een ontzettend grote boost voor mijn account.”

Ben je veel bezig met je account?
“In het begin focuste ik heel erg op het niet verliezen van al die volgers. Ik postte elke dag iets en ik sliep maar vier uur per nacht, soms zelfs minder. Ik was obsessed, alles moest goed blijven lopen. Dat zorgde voor veel vermoeidheid, maar dat vond ik niet zo erg. Het motiveerde me juist meer en ik deed iets waar ik plezier in had. Tegenwoordig heb ik dat nog steeds, maar doe ik het wat rustiger aan. Ik probeer nu om de twee à drie dagen iets te posten.”

Wil je hier in de toekomst je werk van maken?
“Het is nu al mijn werk. Over anderhalve maand ben ik klaar met school en dan ga ik door met wat ik nu doe. Ik verdien er geld mee, dus dat is prima. Ook wil ik uiteindelijk terugkeren naar Polen, de plek waar ik opgegroeid ben. Ik ben een echt natuurmens en waar ik woonde is de natuur prachtig.”