Het was een bijzonder jaar voor de Swinhove Groep in Zwijndrecht. Al vijftig jaar biedt de zorginstelling een thuis aan kwetsbare ouderen en deze mijlpaal is uitgebreid gevierd. Drie maanden lang werden zowel bewoners als medewerkers in het zonnetje gezet. “Zo fijn om dit weer met zoveel mensen te kunnen vieren.”

Tekst: Jannelie Bras | Foto’s: Rob van der Teen | Foto Willeke Alberti: Shane Winsser

Jolanda Stam (links) en Chenelva Terwal

Vijftig jaar geleden, op 1 oktober 1972, opende de eerste Swinhovelocatie aan de Plantageweg in Zwijndrecht haar deuren. 

Het bieden van een liefdevol thuis, persoonlijke begeleiding en professionele zorg aan kwetsbaren ouderen was het fundament van deze nieuwe zorginstelling. En hoewel de Swinhove Groep met in totaal vijf locaties inmiddels flink is gegroeid, staat dit fundament na vijftig jaar nog steeds als een huis. Om dit te vieren was het van 1 juli tot 1 oktober feest op alle locaties.

Van een patatkraam en een circustent op het eigen terrein tot een chic diner voor de bewoners en een spetterend eindfeest. De organisatie van het jubileumfeest heeft flink uitgepakt om zowel de bewoners en hun naasten, de medewerkers en vrijwilligers te trakteren. “Er was iedere week wel iets om naar uit te kijken”, vertelt Jolanda Stam die al dertig jaar werkzaam is bij de Swinhove Groep. “Er is zoveel gesponsord en vrijwilligers en medewerkers hebben zich de afgelopen periode nog harder ingezet. Voor mij was het ‘Circus in de Zorg’ het meest bijzonder. Ruim duizend bewoners zijn door hun mantelzorger of een vrijwilliger naar de tent hier bij het hoofdgebouw gebracht om te kunnen genieten van een van de zes shows van dit speciale circus dat op deze doelgroep is afgestemd. Heel bijzonder hoe goed dit allemaal is gegaan.”

In het hart opgeslagen
De uitgebreide jubileumviering heeft medewerkers, vrijwilligers en naasten van de cliënten onvergetelijke herinneringen opgeleverd. Voor veel bewoners was het vooral het moment dat telde. “Hoewel een groot gedeelte van de bewoners leidt aan dementie, was het zo mooi om ze te zien genieten van het moment”, vertelt Chenelva Terwal, applicatiebeheerder bij de Swinhove Groep. “Ze herinneren het zich misschien niet meer, maar ik geloof dat die bijzondere momenten ergens in hun hart zijn opgeslagen.”

Voor mevrouw Van Krimpen is dit zeker het geval. Zij kan zich veel van de festiviteiten nog wel herinneren en heeft er erg van genoten. “Sjongejonge er was zoveel te doen en het was zo ontzettend leuk. Ik heb een keer een ijsje gehaald. Ja, dat was geweldig hoor. En we hebben een ontzettend lekkere lunch gekregen. En dat met al die dieren, dat was ook zo leuk”, vertelt ze refererend naar het circus.

“Ik geloof dat die bijzondere momenten ergens in hun hart zijn opgeslagen.”

Samen vieren
Als kers op de taart was er op 1 oktober een spetterend eindfeest, waarvan vooral het optreden van Willeke Alberti en het vele eten dat er was mevrouw Van Krimpen is bijgebleven. “Ik was er met mijn dochter. Echt ontzettend leuk. Het optreden was heel mooi en ik heb poffertjes gegeten en nog veel meer. Overal was eten.” De medewerkers sloten ’s avonds de feestperiode af met een knallend feest. “Het was zo gezellig”, vertelt Chenelva. “Heel leuk om na zo’n lange tijd weer met alle collega’s samen te kunnen komen en feest te vieren.”

Na alle festiviteiten is de rust in de huizen van de Swinhove Groep weer wedergekeerd en wordt er vooruitgekeken naar de toekomst. “We zijn bezig met Omgevingszorg. Hoe sluiten we zo goed mogelijk aan op dat wat ertoe doet? Deze vraag en het samen met onze bewoners vinden van de antwoorden zijn de drijfveer van onze organisatie.”, legt Anne Nugteren, communicatieadviseur bij de Swinhove Groep, uit. “We kijken naar mogelijkheden, naar wat iedere bewoner persoonlijk nodig heeft om zich thuis te voelen en zichzelf te zijn.”

www.swinhovegroep.nl