SPELREGELS
Voor de meeste amateurvoetballers en – scheidsrechters begint pas diep in september de competitie en dat betekent dat zij dan echt zelf de nieuwe spelregels gaan toepassen en ervaren. Ik ben zelf blij met de veranderingen, zoals de doelschop die door een verdediger nu al binnen het strafschopgebied aangenomen mag worden. Het a uiten door de scheidsrechter, als hij of zij de bal raakt waardoor de andere ploeg in balbezit komt waarna de bal teruggeven wordt aan de tegenstander die in balbezit was zal nog wel even voor verwarring zorgen. De meeste problemen in het amateurvoetbal verwacht ik toch wel bij het naleven van de spelregel dat een keeper bij een strafschop minimaal één voet op de lijn moet houden. In het betaalde voetbal hebben we allerlei camera’s tot onze beschikking, waardoor we erop kunnen toezien dat de keeper op zijn lijn blijft. In het amateurvoetbal moet de scheidsrechter daar hoogstpersoonlijk op toezien. Mijn boodschap aan de amateurscheidsrechters in onze regio de Drechtsteden is: maak het jezelf niet te lastig en corrigeer alleen op de gevallen die echt heel duidelijk zichtbaar zijn anders bestaat de kans dat je in oeverloze discussies terechtkomt.
De betaald voetbalcompetitie is inmiddels alweer even onderweg en ook de eerste internationale duels zijn achter de rug. Onlangs heb ik ook een wedstrijd gefloten in Saoedi-Arabië, waar ik zo’n drie à vier keer per seizoen als scheidsrechter actief ben. In dat land zijn er problemen met het scheidsrechterskorps, waardoor er vanuit andere hoeken van de wereld arbiters worden ingevlogen om wedstrijden te leiden. Ik ben in Nederland niet de enige die dat doet: ook mijn collega’s Dennis Higler, Bas Nijhuis, Pol van Boekel en Kevin Blom zijn daar actief. Voor mij is de overweging duidelijk: eens in de drie à vier wedstrijden heb je als scheidsrechter vrij in Nederland en aangezien ik graag uit en de ervaringen in Saoedi-Arabië goed zijn, vlieg ik daarheen om te fluiten. Dat heeft niets met zakkenvullen te maken, maar vooral met de liefde voor het scheidsrechtersvak en de gelegenheid om in een andere omgeving wedstrijden te leiden. Dat we door daar als Nederlandse scheidsrechters wedstrijden te leiden onze ogen zouden sluiten voor een eventuele schending van de mensenrechten in dat land, vind ik lariekoek. Ook eventuele onveiligheid speelt geen rol: de KNVB heeft met de Saoedische bond contact over het garanderen van de veiligheid van de Nederlandse scheidsrechters die daar uiten en die veiligheid komt nooit in het geding.
Dordtenaar Danny Makkelie, geboren op 28 januari 1983, is één van Nederlands bekendste voetbalscheidsrechters. Op 22-jarige leeftijd maakte hij als scheidsrechter zijn debuut in het betaalde voetbal, met de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Stormvogels Telstar. In september 2009 was Heracles – Sparta zijn eerste eredivisiewedstrijd. Sinds 1 januari 2011 staat hij op de internationale lijst van de UEFA/FIFA. Inmiddels prijkt zijn naam op de elitelijst, waardoor hij in aanmerking komt voor EK’s en WK’s.
Tekst: Danny Makkelie
Fotografie: Danny Makkelie