Jurino Ignacio:
’Cashewnotentaart is de koning onder de Antilliaanse baksels’
Italiaanse lasagne, Japanse susgi, Mexicaanse tortilla’s: het is allemaal wel ingeburgerd aan de Nederlandse keukentafels. Maar okrasoep, Johnny cakes en cashewnotentaart? Die gerechten zijn waarschijnlijk een stuk minder bekend. Jurino Ignacio probeert hier verandering in te brengen. De Sliedrechter met Antilliaanse roots inspireert tienduizenden mensen met zijn recepten.
Tekst: Yvonne Vogel
Fotografie: Dion Doornik
Toen Jurino zijn huidige vrouw Linda leerde kennen, had hij volgens haar, enigszins gechargeerd, alleen zout, peper en havermout in de keukenkastjes staan. Maar het kan verkeren, want sinds 2012 publiceert hij recepten op zijn website Antilliaans-eten.nl en brengt hij kookboeken uit. Onlangs verscheen het vierde exemplaar, met als titel ‘De complete Antilliaanse keuken’. “Ik stond als kleine jongen niet continu in potten en pannen te roeren. Integendeel, daar was helemaal geen belangstelling voor. Dat kwam pas veel later, eigenlijk op het moment dat ik Linda leerde kennen. Zij is half Italiaans. In die cultuur neemt uitgebreid koken en eten een belangrijke rol in. Ze liet mij kennismaken met allerlei gerechten. Het leek mij daarom leuk om haar andersom ook bekend te maken met de Antilliaanse keuken. Ik begon recepten te verzamelen, maar dat bleek best lastig. In het Nederlands was weinig te vinden. Daarom besloot ik zelf een soort onlinedatabase te beginnen. In eerste instantie met de gedachte dat het later een mooi naslagwerk zou opleveren voor mijn kinderen.”
Zoete smaak
Maar tot zijn verbazing vonden na een paar weken onbekenden zijn site ook al. “Via zoekopdrachten met Google kwamen ze op Antilliaans-eten.nl terecht.” Bezoekersaantallen namen toe, net als het aantal recepten uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao. Met stap voor stap uitleg en mooie foto’s. En zo draagt hij bij aan het bekender maken van Antilliaans eten in Nederland. “Dat is fijn, want het is een mooie en veelzijdige keuken. De sfeer van de Antillen komt terug in de gerechten. Door het gebruik van tropische vruchten bijvoorbeeld, maar ook vanwege de relaxte manier van koken. Daar wordt echt de tijd voor genomen. Het is dan ook geen toeval dat er veel suddergerechten worden gegeten. Die worden een beetje op dezelfde manier bereid als Nederlandse oma’s hun hachee maken. Maar ook bakken is populair. Hoe zoeter de smaak op dat gebied, hoe beter. Een aanrader is cashewnotentaart. Dat is de koning onder de Antilliaanse baksels.”
Boerenkool
Wie bang is dat voor het maken van Antilliaans eten stad en land moet worden afgezocht voor alle ingrediënten, heeft het mis. “Vroeger was dat misschien iets lastiger. Toen waren avocado’s bij wijze van spreken nog exotisch. Maar tegenwoordig liggen bakbananen ook gewoon in de supermarkt. Alleen voor hele specifieke dingen is een bezoekje aan de toko nog nodig.” Maar lang niet voor alles. In zijn vierde kookboek staan maar liefst 300 recepten. Voor ieder wat wils dus. “Van mijn eerste kookboek zijn zo’n 10.000 exemplaren verkocht. Dat had ik nooit aan zien komen. Het is best uit de hand gelopen, maar in positieve zin. Wel is het zo dat mijn meest recente kookboek het laatste over de Antilliaanse keuken zal zijn. Ik heb het gevoel dat we rond zijn.” Dat betekent niet dat Jurino stopt met zijn site en zijn keukenschort aan de wilgen hangt. “Nee hoor, ik wil het breder trekken en mij ook meer in andere keukens verdiepen.” Want bij Jurino en Linda thuis wordt er gevarieerd gegeten. “Ik hou ook erg van stamppot en boerenkool. En Italiaans natuurlijk. Onze drie kinderen zijn gelukkig vrij makkelijke eters. Ze moeten iets nieuws altijd drie keer proeven, en dan kunnen ze bepalen of ze het wel of niet lusten. Die methode werkt blijkbaar.”