Sparen kost geld. Voor veel mensen is dit een doorn in het oog. Is beleggen een alternatief en zo ja, hoe doe je dat of laat je dat doen? We vragen het aan Peter Cordes van Bustelberg Vermogensbeheer.
“Sparen en beleggen zijn twee compleet andere takken van sport”, begint Cordes. “Eén ding wordt steeds duidelijker. Met sparen krimpt je vermogen. Geen inkomsten uit rente, waardevermindering als gevolg van inflatie en aan het einde van het jaar is er ook vermogensrendementsheffing. Voor de spaarder is dit de keiharde werkelijkheid”, stelt hij vast.
Als we kijken naar de inflatiecijfers en de negatieve rente die banken in rekening brengen, dan klopt de bovenstaande rekensom. Beleggen lijkt daarom een aantrekkelijk alternatief. Wie tijd en kennis heeft, kan dit natuurlijk zelf doen.
Uitbesteden
Bij gebrek aan interesse, kennis en tijd kun je beleggen overlaten aan de bank of een gespecialiseerde vermogensbeheerder. De bank belegt voornamelijk in beleggingsfondsen en indexproducten. De dienstverlening wordt online geregeld.
Wie maatwerk wenst of persoonlijke aandacht prefereert, kiest voor vermogensbeheer. Online is ook alle informatie voorhanden, maar er is wel een persoonlijk contact.
Daarnaast helpt een beheerder ook met het maken van belangrijke keuzes. Voor de langere termijn kun je, afhankelijk van de mix waarin je belegt, een gemiddeld rendement genereren van 4 tot 6%.
Ondernemer en medisch specialist
Bustelberg is een interessant alternatief. Naast vermogende families vinden ondernemers en medisch specialisten hun weg naar Bustelberg. Deze hebben in de regel twee dingen gemeen. De onderneming of maatschap vergt alle aandacht. Tegelijkertijd verpietert een groeiend vermogen op de bankrekening. Vermogensplanning komt op de tweede plaats.
Vermogensbeheer is niet exclusief voor de echt vermogenden. Beleggers met een vermogen van € 50.000 tot aan € 1.000.000 zijn vaak zelfs beter af bij een vermogensbeheerder. Cordes: “iedere cliënt is belangrijk. Groot én klein. Wij zijn in staat om meer tijd en persoonlijke aandacht te geven. Ik wil dat iedereen zich thuis voelt bij Bustelberg. Een goede relatie met de cliënt is ons bestaansrecht.”
Veiligheid goed geregeld
Wat veiligheid betreft zijn er volgens hem geen verschillen. Bij Bustelberg staan de gelden en beleggingen op een aparte bankrekening op naam van de cliënt, met alle garanties die daarbij horen. De beheerder staat onder direct toezicht van de autoriteiten zoals de Nederlandsche bank en Autoriteit Financiële Markten.
Klant worden, hoe werkt dat? Cordes: “Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Na één of meerdere kennismakingsgesprekken hoop ik de mensen duidelijk te maken hoe beleggen werkt. Tijdens de kennismaking staan we uitgebreid stil bij de voor- en nadelen.
Op de vraag waarom iemand voor Bustelberg moet kiezen geeft hij een helder antwoord. “In ons bijna 30 jarig bestaan is gebleken dat we goed in staat zijn om met die keuzes toegevoegde waarde te leveren.” Bij Bustelberg besteden ze daarom veel tijd en middelen aan het doen van degelijk onderzoek.
Een start wordt gemaakt als de bankrekening is geopend. In het kader van risicospreiding beleggen ze wereldwijd in instrumenten die dagelijks verhandelbaar zijn. Tijd is risico. De specialist selecteert vervolgens posities die bijdragen aan de doelstelling.
Rijkdom beloven
Peter Cordes benadrukt dat het begint met een vrijblijvende kennismaking en een goed gesprek. “Ik hoop de mensen in dat eerste gesprek ook altijd iets wijzer te maken. We beloven niemand rijkdom of wonderen. Ook benadruk ik graag dat ze niet direct met al het vermogen moeten gaan beleggen. Dat klinkt misschien vreemd, maar vertrouwen moet in de tijd worden opgebouwd. Naast een degelijk rendement staan wij voor een eerlijke dienstverlening en de bereidheid om extra zorg en service te verlenen.”
Bustelberg | Wereldtopselectie