Van opruimen schijn je vrolijk te worden. Dat belooft wat als opruimcoach Geske Bertram je komt helpen, want van haar fleurig geïllustreerde website word je al blij. De Zwijndrechtse is anders dan andere opruimcoaches. Voor haar geen minimalisme à la Marie Kondo: “Ik vind het prima als je een verzamelaar bent.”
Tekst: Anne-Marie Loran “Iedereen denkt altijd dat een opruimcoach minimalistisch moet zijn, maar dat hoeft helemaal niet”, begint Geske. “Als het maar overzichtelijk is.” Lachend vervolgt ze: “Zelf heb ik heel veel schoenen.” Haar huis is ingericht met gezellige spulletjes en vrolijke kleuren. Maar wel geordend. Precies zoals Geske is. Opruimen zit in haar bloed. “Dat organisatorische moet je als opruimcoach wel in je hebben ”, vertelt Geske. “Maar je moet ook affiniteit met mensen hebben. Je moet mensen namelijk begrijpen.” Ook dat is iets wat Geske van nature heeft. Toch werd ze pas in 2016 officieel opruimcoach, daarvoor werkte ze als tandartsassistente. Toen ze door een depressie in de ziektewet belandde, kreeg Geske de kans om met een jobcoach uit te zoeken wat ze echt wilde en hoe ze dat kon aanpakken. Ze volgde een opleiding tot opruimcoach en schreef zich meteen na de eerste lesdag in bij de Kamer van Koophandel.
Levenservaring
“Mijn specialisme ligt vooral bij mensen die meteen depressie en/of autisme kampen. Kastjes schoonmaken doe ik natuurlijk ook, maar ik zie de uitdaging in het psychische aspect”, vertelt Geske enthousiast. Door haar levenservaring – ze is getrouwd geweest, heeft drie zoons, waarvan er twee autistisch zijn, en is tweemaal depressief geweest – begrijpt ze goed wat mensen meemaken en hoe ze hen kan begeleiden.
Na haar opleiding schreef Geske zich in bij de Nationale Hulpgids voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), waardoor ze al snel opdrachten kreeg. Ook via haar website, workshops en het inloopspreekuur dat ze geregeld bij de Zwijndrechtse en Dordtse bibliotheek houdt, weten mensen haar te vinden. Daarnaast krijgt Geske veel werk via de gemeente Drechtsteden.
Wondervraag
Geske schrikt niet van enorme stapels papier, waar ze overheen moet stappen, of van bakken vol vaatwasmachinetabletten en bergen Tupperware-schaaltjes. Oordelen doet ze al helemaal niet. Geske maakt het vooral niet te zwaar en helpt op de manier die het beste bij iemand past. “Dát maakt opruimen leuk!” Vaak stelt ze eerst de ‘wondervraag’: “Als er morgen een oerknal komt, waardoor alles fantastisch wordt. Waar zou je dan het meest blij mee zijn?”
Voor een mevrouw was dat haar slaapkamer. Omdat ze niet goed bij haar bed kon komen door alle dozen die er stonden. “We zijn gewoon begonnen met de eerste doos met knuffels. Toen alle knuffels bij elkaar lagen, kon ze gemakkelijker beslissen welke er weg mochten.” Maar soms kost zo’n beslissing meer tijd. Zoals bij de cliënt die tegelscherven bewaarde om er een tegelpad mee te maken. “Alle tegelscherven uit het hele huis hebben we verzameld en in de tuin bij elkaar gelegd, waar ze lagen te wachten op een beslissing. Na een jaar besloot die mevrouw de scherven alsnog weg te doen.”
Tankschip
“Opruimen is net een groot tankschip”, vertelt Geske. “Het duurt even voordat het in beweging is, maar áls het vaart, is het niet meer te remmen.” En dan gaan mensen zelf aan de slag, omdat ze weer ruimte in hun hoofd krijgen. Soms krijgen ze ook zin om een kamer anders in te richten, daar helpt Geske dan ook mee. “Af en toe wordt er zelfs een dansje gedaan”, lacht ze.
Volgens Geske zou iedereen tijd moeten inruimen om op te ruimen, want eigenlijk hebben we tegenwoordig allemaal te veel spullen. “Juist als je een druk leven hebt, is het heerlijk als alles overzichtelijk is. Dat scheelt veel tijd en energie. Het klinkt simpel, maar theedoeken leg je niet in de slaapkamer.” Geske heeft nog veel meer tips, maar haar gouden tip is: “Koop minder. En bedenk bij alles wat je koopt of je er ruimte voor hebt!”