Op ons eiland is het prettig sporten: van suppen in de havens, kanoën in de Biesbosch tot fietsen door de polders.
Maar wist je ook dat Dordrecht een rijke sportgeschiedenis kent? Van korfbalhoofstad tot motorvoetbal, en zelfs Johan Cruijff was even schapenkop.
Tekst: Remi Balistreri – Historicus en stadgids bij Ontdek Dordrecht (www.ontdekdordrecht.com)
1. Korfbal is uitgevonden door een Dordtenaar
Korfbal is uitgevonden door de in Dordrecht geboren Nico Broekhuysen. Het spel is gebaseerd op het Zweedse ringboll. In 1907, toen de gemengde sport nog maar een paar jaar in Nederland was, werd op het DFC-terrein de eerste korfbalwedstrijd in de Dordtse geschiedenis gespeeld. Dit was het begin van Dordrecht als echte korfbalstad. De stad kende meer dan tien korfbalverenigingen, waaronder Deetos, Snel, Quick, Oranje-Wit en de geheelonthoudersclub ODO (‘Overwinning door Onthouding’). Tegenwoordig mag Papendrecht zich trouwens korfbalhoofdstad van Europa noemen, vooral door de internationale successen van PKC.
2. Motoball was in Dordt razend populair
Sinds 1948 werd motoball in Dordrecht gespeeld. Tot negen jaar geleden was Dordt één van de weinige Nederlandse steden waar motorvoetbal werd gespeeld, maar MBCD zette er destijds een punt achter door te weinig actieve leden. Jammer, want hiermee is een uniek stukje Dordtse sporthistorie verloren gegaan. In de naoorlogse jaren was Dordrecht bezeten door het motoballvirus en bij wedstrijden stonden honderden fans langs het veld. Ook internationaal gooiden de Dordtse jongens hoge ogen: in Rusland, waar de sport enorm populair is, speelden ze in afgeladen stadions.
3. Een interland op ons eiland
Meer dan een eeuw geleden wordt het DFC-veld aan de Markettenweg, één van de oudste sportterreinen van het land, twee maal aangewezen voor een interland van het Nederlands elftal tegen België. DFC was toen een belangrijke Nederlandse club, die uitkwam op het hoogste niveau. Een hele happening: 9000 bezoekers kunnen de wedstrijd zien en de burgemeester, in geklede jas en met hoge hoed, verzorgt de aftrap. Beide interlands op Dordtse bodem worden gewonnen door Oranje: 3-1 in 1911 en 4-3 in 1912. Ook bijzonder: van de interland in 1912 zijn filmbeelden, de oudste bewegende beelden van het Nederlands elftal én van de Rode Duivels.
4. De slag om het wantijbad
Iedere Dordtenaar heeft weleens gezwommen in het Wantijbad. In 1933 werd het zwembad gebouwd als onderdeel van een werkverschaffingsproject, drie jaar later ging het bad open. Tot aan de jaren zestig zwommen mannen en vrouwen gescheiden. Meisjes mochten wel in het herenbad komen (‘dan zochten ze het zelf op’), maar voor jongens was het damesbad ten strengste verboden. Veel gezinnen uit de omliggende arbeiderswijken vierden ’s zomers vakantie in eigen stad in het Wantijbad. Na jaren van achterstallig onderhoud en verzakkingen werd het zwembad in 1971 door de gemeente gesloten. Vooral de bewoners van De Staart waren woedend: zij wilden kunnen zwemmen! Een actiecomité van betrokken burgers wist te voorkomen dat er een parkeerterrein werd aangelegd en na jaren van strijd ging het zwembad in 1975 weer open. In de jaren daarna werd het bad vaker van een naderende verdrinkingsdood gered, maar bleef uiteindelijk door de inzet van vrijwilligers boven water.
5. Johan Cruijf speelde drie wedstrijden in het shirt van DS’79
In januari 1981 gebeurt er iets ongelofelijks in Dordrecht: stervoetballer Johan Cruijff, die al furore had gemaakt bij Ajax en Barcelona, wordt voor even schapenkop. DS’79 (zoals FC Dordrecht toen heette) bungelt dan al negen jaar onderaan in de eerste divisie. Clubvoorzitter en oliemagnaat Nico de Vries strikt niet alleen Cruijff maar ook Rob Rensenbrink als tijdelijke gastspeler. Cruijff speelt drie wedstrijden voor de Krommedijkclub, waaronder een met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Ajax. Financieel en sportief schoot DS’79 niet veel op met de komst van de nummer 14, maar publicitair is het een grote stunt. Echt druk was het niet in het station, veel Dordtenaren vonden vijftig gulden voor een zitplaats op de hoofdtribune te duur. Drie later zorgt Cruijff in het shirt van Feyenoord trouwens voor degradatie van Dordrecht. Fraaie boel.