Is vlees eten het nieuwe roken? Je zou het bijna denken als je de ‘vleesdiscussie’ volgt. Waren veganisten vroeger vooral mensen die dat uit respect voor dieren waren, nu gaan steeds meer vleesloos voor het milieu en klimaat. Een derde groep gaat vega(n) om gezondheidsredenen. Hoe dan ook, plantaardiger eten is een trend die niet meer te stoppen is.

Tekst: Nettie Dekker

Het Voedingscentrum, dat met zijn adviezen de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsraad volgt, raadt het eten van bewerkt vlees (denk: vleeswaren) af en spoort mensen aan om wat vaker te kiezen voor niet-dierlijke eiwitten. Zo past een (meer) plantaardig dieet in de algemene trend van gezonder eten & leven.

Groente & fruit
Veel mensen halen de ‘250 gram groente en twee stuks fruit’ per dag niet. Terwijl dat toch een makkelijke manier is om de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker te verkleinen. Groentes bevatten belangrijke voedingstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Voorbeeldje: in boerenkool zitten de vitamines C, B1 & B2, calcium, caroteen en ijzer. Denk bij groentes ook aan verse kruiden en zelfs aan wilde planten. Brandnetel bijvoorbeeld, heeft een reinigende werking en bevat onder andere ijzer, calcium, selenium, kalium, magnesium, kiezelzuur, vitamines A, B, C, D, E en K en héél veel voedingsvezels. Een goedkoper vitaminesupplement is er niet.

Biologisch?
Zijn biologische groentes gezonder? Kijk je puur naar voedingsstoffen, dan is dat nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Wat wel zeker is dat biologische landbouw beter is voor bodem en milieu. Het is dus goed voor de planeet om wat vaker te kiezen voor biologisch. En als je groente koopt, kies dan vooral voor groeten uit het seizoen. Dan zijn ze het lekkerst en zijn ze vaker in Nederland geteeld. Zeg nou zelf: je gaat toch geen peultjes uit Rwanda kopen als je over een paar maanden Nederlandse peultjes kunt krijgen?

Met deze tips lukt het vast wel:
Voor wie denkt: die 250 gram groente en twee stuks fruit, dat red ik echt niet hoor!

• Voeg groente of fruit toe aan je broodbeleg.
• Eet vaker een groentenwrap of salade in plaats van brood.
• In quiches of ovenschotels kan je een hoop groenten kwijt.
• Kies voor pasta en rijst gemaakt van groenten.
• Vervang tussendoortjes door groente en fruit.
• Maak ’s een groentesmoothie of groentespreads voor op de boterham.
• Leg een voorraad diepvriesgroente en -fruit aan zodat je ze altijd in huis hebt.
• Schaf een hip vega(n) kookboek aan. Die zijn er in alle soorten en maten.

Zo eet je jezelf smakelijk gezonder!