Zin in een smaaksensatie? Probeer dan dit recept van Florizz en geniet van het contrast op je bord!

Foto: Bo Lodder

Ingrediënten:

Groentenparels
1 winterpeen
1 gele courgette
1 komkommer

Zoet-zuur
150 cc azijn
50 gram suiker
1 kruidnagel
1 steranijs
½ laurierblad
3 gram zout

Sambal kletskop
120 g jus d’orange
150 g gesmolten boter
60 g sesamzaad
1/2 tl sambal
90 g bloem
240 g poedersuiker
Zout

Gefrituurd sinaasappelijs
1 bak sinaasappelijs
Tempurabeslag
Poedersuiker
Kokos

Knolcrème en krokante knol
1 middelgrote knolselderij
1 vanillestokje
1 liter melk
Klontje roomboter
Peper en zout

Zo maak je het:

Groenteparels
• Voeg alle ingrediënten voor de zoet-zuur in een pan en breng het geheel aan de kook tot de suiker is opgelost.
• Schil de wortel en boor met een klein pomme parisienneboor mooie ronde parels van de wortel courgette en komkommer.
• Voeg deze in de kokende zoet-zuur en laat het geheel afkoelen voor gebruik.

Sambal kletskop
• Meng de jus d’orange, suiker en bloem tot een gladde massa. Voeg de sambal, het sesamzaad en het zout toe en als laatste de warme boter.
• Stort het beslag op een bakplaat en laat rusten op een koele plaats gedurende 3 uur.
• Maak met een lepel rondjes van het beslag en leg deze op een siliconenmat of vetvrij papier en bak het af op 175°C tot het mooi egaal goudbruin van kleur is.

Gefrituurd sinaasappelijs
• Schep een mooie gladde bol sinaasappelijs en laat deze goed aanvriezen.
• Maak het tempurabeslag aan tot een glad beslag en voeg hier een eetlepel poedersuiker aan toe.
• Haal de bol ijs door het beslag heen en vervolgens door de kokos.
• Leg de bol ijs weer in de vriezer voor ongeveer 1 uur en frituur de bol ijs op 190 graden gedurende 10 seconden op het moment dat het gerechtje geserveerd wordt.

Knol crème en krokante knol
• Schil de knolselderij en was deze, houd één derde van de knol achter om krokantjes van te maken en snijd de rest in kleine gelijkmatige stukjes.
• Doe de stukjes knol in een pan en kook deze in de melk met de boter en wat zout heel goed gaar.
• Schep de gare stukjes knol uit de melk en pureer deze in de keukenmachine tot deze helemaal glad is.
• Voeg het merg uit de vanille toe en gebruik de achtergebleven melk om er een mooie gladde crème van te maken
• Breng het geheel op smaak met wat zout en peper.
• Snijd de achtergebleven knol in hele fijne brunoise en frituur dit in een zeef op 160 graden tot ze goudbruin en krokant zijn.
• Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier en strooi er wat zout overheen.

Eendenborst
• Eendenborst aanbraden op de vleeskant en vervolgens op de vetkant met pan en al gedurende 5 minuutjes in een voorverwarmde oven schuiven van 180 graden.
• Haal de eend uit de pan en laat het even afkoelen.

Serveren
• Snijd de eend in gelijkmatige plakjes en bestrooi met zeezout en peper. Leg de eend op een mooi bord. Dresser daar de groenteparels, knol crème, krokante knol en als laatste de gefrituurde bol ijs en de kletskop op.

Restaurant Florizz
www.florizz.nl