Laat je verrassen door de veelzijdige ingrediënten in dit recept. Het smaakt niet alleen heerlijk, het ziet er ook nog eens leuk uit op je bord. Probeer het zelf! 

Ingrediënten:
______________________________

• buikspek
• Chinese five spices
• grof zeezout

Pompoencrème:
• 1 muskaat pompoen (+/- 2 kg)
• roomboter
• olijfolie
• slagroom

Pompoenchutney:
• 1 stuk fles pompoen
• 200 gr suiker
• 3 dl witte wijnazijn
• 1 st laurier
• 3 st kardemom peul
• 1 st kruidnagel

Voor de saliejus
• klontje boter
• 5 dl basis jus
• 1 sjalot
• 6 blaadjes salie
• 1 dl rode wijn

Garnering:
• beukenzwammetjes
• blaadje gefrituurde salie of mooie krulandijvie

______________________________

Zo maak je het:

• Stel de oven in op 100 graden met lucht circulatie.
• Het buikspek goed insmeren met Chinese five spices en bestrooien met grof zeezout.
• Plaats het buikspek in een hoge bak in het midden van de oven en laat het gedurende 12 uur garen.
• Het buikspek vervolgens goed laten afkoelen en in mooie plakken snijden.
• Bak, net voor het opdienen, in een pan zonder vetstof en op gematigd vuur de plakken krokant.

Pompoencrème
• Verwarm een oven voor op 200 graden.
• Pof de pompoen in een ingevette schaal tot deze gaar is. Schrik niet voor de donkere kleur van de schil! Deze gaan we later verwijderen. Laat de pompoen ongeveer een half uurtje iets afkoelen.
• Verwijder de schil. Deze zal makkelijk los te trekken zijn van de pompoen. Verwijder de zaadjes en voeg het vruchtvlees in een keukenmachine. Voeg een flinke eetlepel roomboter toe en een goede scheut olijfolie. Draai de massa glad. Voeg slagroom toe tot er een mooie zachte crème ontstaat.
• Breng het geheel op smaak met peper en zout.
• Indien er klonten zijn ontstaan, kun je het geheel door een zeef wrijven met een pollepel.

Pompoenchutney
• Schil de pompoen en snijd deze in hele fijne blokjes.
• Voeg in een pan de azijn, suiker, laurier, kruidnagel en kardemom.
• Breng dit aan de kook en voeg de pompoen toe. Draai het vuur laag en laat het rustig pruttelen.
• De chutney is klaar als het meeste vocht verdampt is.

Saliejus
• Snipper de sjalotjes fijn en snijd de salie mooi ragfijn.
• Laat in een steelpan de boter smelten. Fruit de sjalotjes en voeg op het laatste moment de salie toe.
• Blus dit alles af met de rode wijn.
• Voeg de basis jus toe en laat dit geheel inkoken tot de juiste dikte en smaak is bereikt.

Serveren
• Het mooiste voor dit gerecht is een zwart bord.
• Maak met de bolle kant van een lepel een mooie strakke streep met de pompoen crème, iets uit het midden van het bord. Plaats de buikspek in het midden van het bord.
• Op het buikspek leg je een goede eetlepel van de pompoen chutney.
• Langs de zijkant van het spek leg je een goede eetlepel jus.

Garneren
• Bak de beukenzwammers in een pan met olie gaar en maak af met een blaadje gefrituurde salie of mooie krulandijvie.

www.khotinsky.com

_________________________________________