Bezoeker(s) in de tentoonstelling Rein Dool tekenaar, 2022, Dordrechts Museum, Foto: Bram Vreugdenhil

Rein Dool
11 december 2022 t/m 21 mei 2023

Vanaf 11 december 2022 is er na lange tijd weer een tentoonstelling van de Dordtse kunstenaar Rein Dool te zien in het Dordrechts Museum. In Rein Dool-tekenaar richt het museum de schijnwerper op een bijzondere hedendaagse kunstenaar die al tientallen jaren in Dordrecht woont en werkt.

Rein Dool (Leiden 1933) bouwde in ruim zestig jaar een omvangrijk oeuvre op bestaande uit schilder- en tekenkunst, grafiek, sculptuur en keramiek. Het fundament onder al zijn kunst is echter het tekenen, waarvoor hij al op zeer jonge leeftijd een zeldzaam talent ontwikkelde. Landschappen, portretten, stillevens en figuurstukken staan centraal in de werken van Rein Dool. Ondanks deze traditionele thema’s is er een zeer grote variëteit te zien in de werkwijze van de kunstenaar. Verwondering over de wereld, de medemens en zichzelf is wat Dool drijft en wat je goed terugziet in zijn werk. Het oog en de hand van Dool zijn dan ook in al zijn werken goed te herkennen.

Vele impactvolle gebeurtenissen in zijn jonge jaren zijn inspiratiebronnen voor zijn kunst. Rein Dool beleefde namelijk geen onbezorgde jeugd. Op jonge leeftijd werd hij gediagnostiseerd met acute reuma en zijn schooltijd werd onderbroken door de oorlog. Tekenen sleepte hem overal doorheen. ‘Het tekenen gaf me een doel in mijn leven. Als ik maar kon tekenen, dan was het goed. Ik tekende om mezelf te worden. Tekenen was mijn redding.’

Ondanks zijn vaders wens om de bouw in te gaan ging Rein op een jonge leeftijd een werk-leer traject volgen bij een lithografisch bedrijf in zijn geboortestad. Hier leerde hij wat ‘strak tekenen’ was door duizenden keren letters te moeten tekenen. Naast zijn werk bij het lithografische bedrijf naam hij ook lessen bij verschillende kunstenaars. Zo ontwikkelde Rein zijn talent voor het kunstenaarsvak.

Rein heeft altijd als eenling gewerkt, ondanks de vele inspiratiebronnen die hij had. Hij voelde wel affiniteit met het werk van andere kunstenaars maar heeft zich nooit verbonden aan een bepaalde stroming of groep mensen. Door de jaren heen is het tekenen en schilderen naar de werkelijkheid iets geworden dat Rein Dool als geen ander beheerst, maar het voelde voor hem ook vaak als een inperking van zijn vrijheid. Vanaf de late jaren zestig durfde hij de werkelijkheid los te laten en tekende hij bijvoorbeeld voorstellingen geïnspireerd op ruimtereizen. Hij ontdekte ook ‘hoe weinig er voor nodig is om een mens te maken’. Een hoofd dat enkel bestaat uit een slingerende lijn en een oog werd het bekende ‘Doolhoofd’. De tekenaar slaagt er met deze Doolhoofden in om eenvoudige profielen toch krachtige emoties uit te laten stralen.

Om een goed totaalbeeld te geven van de veelzijdigheid van Dool zijn tekenkunst heeft het werken bij elkaar gebracht van o.a. het Rijksmuseum, verschillende particuliere collecties en de collectie van Dool zelf. Naast oudere tekeningen is er ook recent werk van de kunstenaar te zien. En ook zullen de nieuwe aanwinsten van het Dordrechts Museum niet ontbreken; twee monumentale houtskooltekeningen van het Dordtse Wantijpark.

Na 21 mei 2023 zal de tentoonstelling van Dordrecht afreizen naar Parijs. Hier krijgt het Franse publiek in Fondation Custodia de kans om te genieten van het ongelooflijke talent van Rein Dool.

Rein Dool-tekenaar is te zien van 10 december 2022 t/m 21 mei 2023 in het Dordrechts Museum. 

Kijk voor meer informatie op www.dordrechtsmuseum.nl


UMAR RASHID | two tongues
29 oktober 2022 t/m 5 maart 2023

Vanaf 29 oktober 2022 is in het Dordrechts Museum Umar Rashid-Two Tongues te zien. Dit is een Nederlandse primeur, want nooit eerder had de Amerikaanse kunstenaar een museale solotentoonstelling in ons land.

Umar Rashid (1976, Chicago) is een verhalenverteller in de beeldende kunst. Hij geeft een draai aan de geschiedenis van wereldveroveraars. In zijn kleurrijke, humoristische, kritische en confronterende werken verbeeldt hij de 17e en 18e-eeuwse koloniale geschiedenis en de rol van Nederland daarin, deels met fictieve rolbezetting. Zijn schilderijen belichten historische uitwassen in een virtuoze wraakoefening. ‘Niet dat wij nu beter zijn dan toen’, zegt hij. ‘Maar we zijn wel in staat tot het erkennen van wangedrag.’ Zijn werk prikkelt en daagt de toeschouwer uit anders te kijken en na te denken over verleden, heden en toekomst.

Naast de tentoonstelling is er ook een interventie gedaan in de vaste collectie van het Dordrechts Museum.
In de zaal met 19e eeuwse kunst is een werk van Rashid naast Gezelschap in de koepel Batavia’s Lust van David Bles gehangen. Deze interventie brengt sporen van het koloniale verleden in de vaste collectie aan het licht. Rondom dit thema is het museum ook een samenwerking aangegaan met Sidney Breidel en Rowan van der Stelt van Koloniaal verleden Dordrecht. Zij zullen een rondleiding ontwerpen waarin de werken van Umar Rashid een reflectie geven op de vaste collectie rondom het thema van kolonialisme.

Umar Rashid-Two Tongues is te zien van 29 oktober 2022 t/m 5 maart 2023 in het Dordrechts Museum.
Kijk voor meer informatie op www.dordrechtsmuseum.nl


Binnenkort te zien in het Dordrechts Museum


Schilder en criticus rond 1900| Het oog van Jan Veth
18 februari t/m 3 september 2023

Vanaf 18 februari 2023 ziet u in het Dordrechts Museum de eerste grote overzichtstentoonstelling over de geboren Dordtenaar Jan Veth (1864 – 1925). De expositie toont straks het leven en werk van Jan Veth in al zijn veelzijdigheid: als avant-garde kunstenaar, portretschilder, tekenaar, prentmaker en schrijver over kunst. Voor het eerst worden onbekende werken uit privécollecties publiekelijk getoond naast bekende museumfavorieten uit diverse musea. De expositie vertelt ook over de mens áchter de kunst. Brieven en geschriften wekken de geesteswereld van deze imponerende kunstenaar tot leven. Bezoekers krijgen een uniek inkijkje: door het oog van de kunstenaar zelf. Een kunstenaar die nog te weinig mensen kennen, maar wiens nalatenschap vandaag de dag nog steeds en op verrassend veel plekken zichtbaar is.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een rijk geïllustreerd boek (uitgeverij Waanders).


Galateaprijs | 25 maart t/m 20 augustus 2023

Het Dordrechts Museum werkt graag mee aan talentontwikkeling binnen de beeldende kunst. Zo organiseren zij om het jaar de Schefferprijs en kunnen jonge museumprofessionals hun talent ontwikkelen bij Take pART. 

Vanaf 2023 wordt de Galateaprijs aan dit lijstje toegevoegd. Deze prijs wordt in samenwerking met de Galatea Foundation georganiseerd en is in het leven geroepen om kunstenaars met een recent migratieverleden te helpen hun kunstenaarspraktijk in Nederland voort te zetten. Eind 2022 wordt er een open call uitgezet, waarna er door een jury enkele inzendingen worden geselecteerd. De werken van de geselecteerde kunstenaars zullen vanaf 25 maart tot en met 20 augustus 2023 te bewonderen zijn in een gezamenlijke tentoonstelling in het Dordrechts Museum.

Halverwege de tentoonstelling, op 11 juni 2023, zal er een winnaar worden gekozen van de Galateaprijs. Hij/zij/die zal een penning ontvangen en een geldbedrag van €2500 ter ondersteuning van diens verdere creatieve ontwikkeling in Nederland.

Kijk voor meer informatie over de Galateaprijs op www.dordrechtsmuseum.nl/galateaprijs