Van de Maas tot de skyline

Wonen aan de Buiten Walevest is nooit saai. Er is overal uitzicht: van de Maas tot de skyline van de stad. In deze editie kijken we binnen in de voormalige Pontonnierskazerne aan de Buiten Walevest 15. De pontonniers zijn de bruggenbouwers van de landmacht. Het korps is 350 jaar met de stad Dordrecht verbonden geweest, tot de kazerne in 1952 werd verlaten.

Tekst: Remy Balistreri | Foto’s: Dion Doornik

Eigenlijk hadden de bewoners van het appartement, een gezin met twee kinderen, niet gepland om in de binnenstad te gaan wonen. Het gezin woonde naar tevredenheid in de Visserstuin. Soms werd er wel een woning in het centrum bezichtigd, maar altijd was er een punt van kritiek. Met een drukke baan en gezinsleven was een parkeerplek, een hoop ruimte, minstens twee badkamers en een grote tuin of dakterras een absolute eis.

Dat de bewoners uiteindelijk aan de Buiten Walevest belandden, is toeval. Tijdens een open dag in 2019 werd het appartement nog te klein bevonden. Toen werd besloten om zes in plaats van acht appartementen te bouwen, wilde de familie toch graag op de lijst. De woning op de zolder werd uiteindelijk hun stadspaleisje.

De Pontonnierskazerne is een markant gebouw met een rijke geschiedenis. Het pand staat scheef doordat de kade niet onderheid is. Na het vertrek van het korps werden in het gebouw kantoren gevestigd. Vanaf de jaren negentig werd het voormalige militaire hospitaal volledig uitgewoond door krakers. Voor de renovatie moesten de nieuwe bewoners flink door de ravage en de lekkages heen kijken. 

Tijdens de verbouwing onderging het monument een transformatie. De bewoners werden onderdeel van het projectteam. Daardoor kon het appartement precies zo worden ingericht als zij wilden, maar liep de bouw wel vertraging op. Alle monumentale onderdelen van het gebouw zijn behouden en waar nodig hersteld. Zowel de bouwmuren, kozijnen, constructieve elementen als ook het dak. Met hulp van Stijl Architectuur uit Dordrecht werd de donkere zolder een licht en sfeervol appartement.

De verhuizing naar de historische binnenstad zorgt voor een permanent vakantiegevoel. Het centrum is niet alleen mooi, maar voelt ook als een gemoedelijk dorp. De woning is helemaal zoals de familie het heeft bedacht, zelfs de meubels werden speciaal op maat ontworpen. Uit het oude huis werd alleen een boekenkast meeverhuisd. Het contrast tussen de uitgewoonde zolder en het grote, open appartement van de bewoners is enorm. Het favoriete plekje van het gezin is het dakterras. Op heldere dagen kun je tot aan Rotterdam van het uitzicht genieten.

De Pontonnierskazerne bestaat nu uit zes totaal verschillende appartementen, die allemaal compleet in ieders eigen stijl is gerenoveerd. De bewoners hebben veel tijd en moeite geïnvesteerd in het helemaal eigen maken van de woning. “Zo’n plek vind je nooit meer”, constateert het gezin. Aan de kleinste details is gedacht, zo is in het huis alle bekabeling weggewerkt. Dat het gebouw scheef staat, was voor de kastenmaker een flinke uitdaging. Zo moest de kledingkast in de slaapkamer meebuigen met de helling van het huis.

Niet alleen de look van het appartement is modern, ook de technische afwerking van de woning is high end. Zo is de isolatie beter dan in de vorige nieuwbouwwoning van de bewoners, iets dat je niet verwacht in een eeuwenoud rijksmonument. Het is niet de enige verrassing in het appartement: de ruime, lichte en strak ingerichte woning is voorzien van alle luxe en gemakken. Doordat het gezin niet alleen koper was, maar ook deel van het projectteam is de woning tot in de kleinste details toegesneden op de persoonlijke wensen van de bewoners. Geen moment waan je je in een voormalig hospitaal of kazerne, in alles ademt dit appartement een luxe en moderne woning.