Wat de ambities van de gemeente zijn voor ondernemend Dordrecht? Wethouder Chris van Benschop (met onder andere economie & arbeidsmarkt in haar portefeuille) en wethouder Maarten Burggraaf (met onder andere MKB & innovatiebeleid en maritieme maakindustrie in zijn portefeuille) schudden ze moeiteloos uit hun opgestroopte mouwen: in de top 5 van aantrekkelijkste MKB-gemeenten van Nederland, meer maatschappelijk betrokken ondernemen, het vernieuwen en verduurzamen van de Dordtse Kil I en II, een bruisende binnenstad, meer banen en nog veel meer. “Wij houden niet van stilstand.” 

Tekst: Diana van Henneken | Fotografie: Anke Bot

Ondernemers houden de Dordtse economie draaiend. Ondernemers willen vooruit en dat komt goed uit: dat willen de twee enthousiaste wethouders ook. Voor de ondernemers natuurlijk, maar eigenlijk heeft iedereen baat bij een bedrijvig Dordt. En dat bedrijvigheid en sociaal prima samengaan, bewijst het label ‘Ondernemen met impact’. 

Ondernemen met impact
Eind januari was de feestelijke lancering van het label ‘Ondernemen met impact’. Initiatiefnemer Stichting MBO Dordrecht (Maatschappelijk Betrokken Ondernemen in Dordrecht) vierde dit samen met 20 koplopers, Dordtse bedrijven die al op weg zijn naar het behalen van het label. Het doel van het label: meer lokale impact maken. Chris: “Als gemeente kunnen we het label concreet inzetten voor bijvoorbeeld ons vestigingsklimaat en inkoopbeleid. Ondernemers zijn van harte welkom om zich te vestigen in onze mooie stad, maar we vragen daar wel iets voor terug. Goed inclusief werkgeverschap bijvoorbeeld.” Maarten vult aan: “Lokale impact betekent voor ons ook lokaal inkopen door de gemeente. We gaan graag in zee met ondernemers uit de stad die oog hebben voor de samenleving.” 

Bruisende binnenstad
Dè fysieke plek voor lokale inkopen is natuurlijk de binnenstad. Een diamant, noemt Maarten het gebied. “Het historische centrum is prachtig, maar we moeten nog wel fijn slijpen. We willen toe naar een compact winkelgebied met leuke lokale winkels afgewisseld met grotere ketens. Meer woningen boven winkels, minder leegstand en een gevarieerd aanbod van horeca en uitgaansgelegenheden. Meer reuring voor de mensen die daarvan houden. Dat vereist de juiste plek voor de juiste ondernemer. Als een plek, niet of minder passend is, zoeken we graag mee naar een oplossing.” De verhuizing van Dolderman van de Kalkhaven naar de 2e Merwedehaven geeft de wethouder als voorbeeld. “We zijn blij dat dit mooie bedrijf in Dordrecht blijft. Tegelijkertijd komt er op de oude locatie ruimte voor nieuwe appartementen. Een win-winsituatie. Daar investeren we graag in.” 

Samen sterker
Dordrecht is een fijne plek voor ondernemers. De wethouders horen dit regelmatig terug tijdens een van hun vele bedrijfsbezoeken. Maar ook van bedrijven van buiten de stad groeit de interesse. 

Een positieve ontwikkeling, en ook een begrijpelijke, vinden Chris en Maarten. “Dordrecht is niet te klein, ook niet te groot, maar wel met genoeg ruimte om te groeien als ondernemer. We hebben daarnaast veel hechte samenwerkingsverbanden en netwerken van ondernemers. De POBD voor de ondernemers in de binnenstad. De DOV op stadsniveau en Werkgevers Drechtsteden voor de regio. Er zijn daarnaast al heel veel voorbeelden van samenwerkingsverbanden tussen ondernemers. We weten elkaar te vinden en dat is fantastisch. Samen krijgen we meer voor elkaar. Dat geldt ook voor de verbinding tussen verschillende sectoren. Zo werken het bedrijfsleven en het onderwijs steeds beter samen. Voor jongeren kan dit een opstap naar een baan zijn. Aan de andere kant staat het bedrijfsleven te springen om gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers. Opnieuw een win-winsituatie.” 

Trots op de ondernemers
Het ondernemerschap is belangrijk voor Dordrecht. De gemeente maakt dit zichtbaar door onder andere ieder jaar, samen met Dordt Onderneemt, een inspirerende MKB-dag te organiseren: om het ondernemerschap te vieren en om alle ondernemers te bedanken voor hun inzet voor de stad. Bij het team van Dordt Onderneemt kunnen ondernemers het hele jaar door met hun vragen terecht. De wethouders zijn trots en vol energie om de plannen voor de komende tijd te realiseren. Een hele korte conclusie: “Het gaat al goed, maar we zijn nog niet klaar.”