Museum het Hof van Nederland werd in 2022 heropend. Heb jij er sindsdien al een kijkje genomen? Er valt deze zomer voor jong en oud namelijk van alles te beleven!

Beleef, kijk, spreek, luister, speel en ontdek wat vrijheid voor jou betekent… en voor een ander.


In 1572 werd Hof van Nederland in Dordrecht van groot belang voor onze vrijheid. Nu is het een museum dat laat zien hoe wij in Nederland omgaan met onze vrijheden vroeger en nu. In het museum reis je terug in de tijd, vanuit de actualiteit, langs historische mijlpalen, verhalen en figuren, zoals de Tweede wereldoorlog, de Eerste Vrije Statenvergadering, de synode van Dordrecht en de moord op de gebroeders de Witt. Veel van die verhalen speelden zich af in Dordrecht, de oudste stad van Holland.

Het gebouw vertelt
Wanneer je wandelt door het Hof vallen meteen de felgekleurde hoorns op. Door deze hoorns vertelt het gebouw je zelf haar geschiedenis. Het Hof is een plaats van herinnering, nu is het een museum maar vroeger was het eenklooster, vergaderplaats, oefenplek voor gewapende burgers, een beestenmarkt en een school. Het gebouw staat er al sinds de Middeleeuwen en er zijn in het verleden belangrijke besluiten genomen voor de geschiedenis van Dordrecht en Nederland.

De Vrije Staten
Deze belangrijke besluiten, of eigenlijk een geheime vergadering, waar deze besluiten genomen werden, zie je terug in de film De Vrije Staten. Deze Nederlandse speelfilm met topacteurs draait in de Statenzaal van het museum. Op 19 juli 1572 kwamen in Dordrecht in de voormalige eetzaal van het augustijnenklooster twaalf burgemeesters van Hollandse steden en enkele edellieden bij elkaar voor een geheim overleg dat bekend staat als de Eerste Vrije Statenvergadering. Hier werden collectieve afspraken gemaakt tussen de opstandige Hollandse steden, de adel en prins Willem van Oranje. Ook werd hier voor het eerst gesproken over vrijheid van godsdienst. Dit verhaal is te zien in de film op de plek waar dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Met een museumticket heb je tevens toegang tot de film.

Vrije Geesten
Wil je vanuit andermans perspectief luisteren naar de verhalen over vrijheid die in het Hof passeren? Kies dan een van onze Vrije Geesten om je rond te leiden: Raven van Dorst, Kiza Magendane of Astrid Sy. Zij nemen je mee langs de voorwerpen en verhalen in het Hof. Aan de hand van hun eigen ervaringen of mening gaan ze dieper in op wat vrijheid en verdraagzaamheid voor hen betekent.

Dordtenaren in Rampspoed
Momenteel is bij ons op zolder de tentoonstelling Dordtenaren in Rampspoed te zien, samengesteld door het Regionaal Archief Dordrecht. Dordrecht is in de afgelopen eeuwen door vele grote en kleine rampen getroffen.Verhalen die onder andere aan bod komen zijn: de grote stadsbrand van 1457, de pest epidemie in de zeventiende eeuw en de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast deze collectieve rampen is er ook te zien hoe Dordtenaren omgaan met persoonlijk leed. Voor oplossingen wachten ze niet alleen op hulp van de overheid, maar organiseren die vaak zelf.

Te zien t/m 3 september 2023


HOF Live

HOF Live is een terugkerende talkshow van Hof van Nederland. In een tijd als deze vinden we het belangrijk om als museum actief bij te dragen aan verbinding tussen mensen. Dat doen we door vanuit de actualiteit verschillende thema’s te belichten. Die thema’s bespreken we met onze gasten en het publiek, zodat er ruimte is voor meerdere invalshoeken en perspectieven.

We vertoeven vaak in een eigen bubbel en belevingswereld, waar het comfortabel voelt. Maar het is juist belangrijk om soms een stap daarbuiten te zetten en in gesprek te gaan zodat we van elkaar kunnen leren.

Thema’s die aan bod zijn gekomen bij eerdere edities zijn: cancel culture, geloof en onze laatste editie die ging over het doorbreken van (denk)patronen. Gasten die al bij ons zijn aangeschoven zijn o.a. Fresku, Unorthadox, Fatima Essahsah en Elten Kiene. Alle avonden worden begeleid door livemuziek en er is een borrel ter afsluiting.

De thema’s van HOF Live hebben altijd een link met de onderwerpen die ook in het museum aan bod komen. Houd de website en onze socials in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste events.


Museumcafé Hofspot
Voor een heerlijk bakje koffie of thee met een zelfgemaakt gebakje, een lunch of borrelplankje ben je aan het goede adres bij ons museumcafé. Neem deze zomer plaats op ons terras op het historische binnenplein.


Activiteiten

Hof van Nederland, Huis Van Gijn en Dordrechts Museum

Hof van Nederland

Bevrijd Griffioen
Klaar om deze zomer op avontuur te gaan in Hof van Nederland? Voor kinderen is er de Griffioen tour. Griffioen zit vast in zijn fantasiewereld en jij moet hem helpen bevrijden. De Griffioen tour is gratis verkrijgbaar bij de museumbalie.

Keti Koti maand
De maand juni staat in het teken van Keti Koti. Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd.

We trappen deze maand af met HOF Live op 2 juni met het thema ‘Verbreek de ketens, doorbreek patronen’. Op 30 juni wordt er bij het Dordrechts Museum een herdenking georganiseerd en op dezelfde dag een dialoogtafel bij Hof van Nederland. Bekijk het hele programma en alle activiteiten die in Dordrecht worden georganiseerd via

www.ketikotidordrecht.nl

Archeologiedag voor families
Op 17 juni komt de geschiedenis tot leven tijdens de archeologie dag! Er lopen ‘echte’ Romeinen rond op het plein; er zijn kraampjes en je kunt er van alles leren en doen. Georganiseerd in samenwerking met AWN-afdeling Lek- en Merwestreek (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie).

Meer informatie?  www.hofvannederland.nl

Huis Van Gijn
Beleef de zomer rond 1900 in Huis Van Gijn, waar de tijd heeft stilgestaan. De kamers zien eruit alsof de bewoners ieder moment terug kunnen keren. In het huis zie je hoe men op vakantie ging in die tijd: waarheen ging de reis, welke bagage ging er mee, hoe liet men het huis achter? Neem de seizoensfolder mee tijdens je bezoek en kom meer te weten over de gebruiken van een eeuw geleden. Met een lekker zomerrecept! Bezoek samen met de (klein)kinderen de speelgoedzolder, zij hebben t/m 18 jaar gratis entree. In de zomervakantie zijn er allerlei leuke activiteiten, van oudhollandse spelletjes tot een creatieve workshop.

Kijk op www.huisvangijn.nl voor het hele programma.

Dordrechts Museum
Kom deze zomer naar het Dordrechts Museum en bezoek onze tentoonstellingen of de vaste collectie.
Bekijk de tentoonstellingen Het oog van Jan Veth en de Galatea Kunstprijs 2023. Te zien t/m 3 september. Geniet niet alleen van kunst, maar ook van onze leuke activiteiten. Zo maak je een eigen portret in de Jan Veth Studio en kan je op 10 juni en 7 juli in gesprek gaan met enkele kunstenaars van de Galatea Kunstprijs 2023 tijdens Ask the Artist.

Vanaf 25 juni is de tentoonstelling A room with a view te zien. Hierin tonen zes jonge, internationale ontwerpers een combinatie van eigen werk en voorwerpen die ze kozen uit de collectie van de Dordtse musea. Kom niet alleen kijken, maar ook luisteren en doen.
Naast de tijdelijke tentoonstellingen is de vaste collectie altijd te bewonderen. Deze neemt je mee door zes eeuwen schilderkunst. Met de gratis audiotour kan je zelf de collectie verkennen. Het museum is ook goed te bezoeken met kinderen. Voor hen ligt het gratis museum dobbelspel klaar.

www.dordrechtsmuseum.nl