Berlijn, New York, Londen, Dordrecht. Het drukke tourschema van The Vices voert de Groningse rockband dit jaar niet alleen de wereld over, maar ook tweemaal naar ‘Dordt’. Na het optreden onlangs op Wantijpop keert de band op 25 november terug naar de Merwestad: in Bibelot, voor één van de ‘gigs’ tijdens de Spit It Out-clubtour.

Tekst: Arco Bomgaars  |  Fotografie: Jermain Cicik

Dordrecht mag zich bevoorrecht noemen met twee optredens in krap een halfjaar van The Vices, de band die een bomvol muziekjaar 2023 beleeft.
Een uitverkochte clubtour, een nieuw album ‘Unknown Affairs’, het eigen festival ViceFest ging internationaal. De band, bestaand uit Floris van Luijtelaar (zang/gitaar), Jonathan Kruizenga (keyboard/gitaar), Simon Bleeker (bas) en Mathijs Louwsma (drums), ging zelfs de Atlantische Oceaan over, met optredens in New York en Austin, Texas. “Dat muziek je naar Amerika brengt, is zo ontzettend gaaf”, geniet Jonathan na.

Denkend aan Dordrecht komen de herinneringen aan het oprichtingsjaar 2019 meteen bovendrijven. “We speelden daar toen toch tijdens de Popronde?”, vraagt Jonathan zich tijdens het interview hardop af. “Ja, in een poffertjeszaak (Visser’s Poffertjes, red.)”, voegt Mathijs toe. “Ik was toen wel enigszins teleurgesteld, want toen we daar speelden was de keuken dicht en liepen we dus de poffertjes mis.”

Ziggo Dome
Die ervaring staat een glorieuze terugkeer van de vierkoppige band dus niet in de weg. Na Wantijpop lonkt in het najaar het volgende optreden op Dordts grondgebied als de Spit It Out-tour The Vices naar Bibelot brengt. “Een plek waar we graag wilden spelen”, stipt Jonathan aan. En dat klinkt best bijzonder uit de mond van een muzikant, die met zijn muzikale vrienden al in de Ziggo Dome stond in het voorprogramma van Kensington, het Hongaarse muziekfestival Sziget plat speelde en in het kielzog van de band Nothing But Thieves mee toerde. “Je staat met z’n vieren op het podium en hoeveel mensen er staan maakt dan in principe niet uit. De essentie blijft hetzelfde: het wordt niet minder leuk. Het blijft een bizar gevoel dat mensen een kaartje kopen om een hele avond naar muziek te luisteren die wij met z’n vieren schrijven. Dat blijft iets heel speciaals, bijna magisch”, vertellen Jonathan en Mathijs.

Unknown Affairs
De band laat zich bij het maken van zijn muziek beïnvloeden door vele verschillende voorkeuren. Floris van Luijtelaar heeft een voorliefde voor Red Hot Chili Peppers, Mathijs Louwsma raakt geïnspireerd door de muziek uit de jaren tachtig, met voorkeur voor Toto. Jonathan: “En ik ben dan weer iemand die veel klassieke muziek heeft gehoord. Maar in onze demo’s zitten zelfs invloeden van techno.”

Na het in maart verschenen tweede album ‘Unknown Affairs’, waar
The Vices door het gezaghebbende muziektijdschrift Oor werd omschreven als ‘een eigentijdse zapband die zich manifesteert met Britpop, kamerpop met strijkers, surf, indiepop, een pianoballade en psychedelica’. Jonathan: “Ons eerste album ‘Looking for Faces’ klonk veel meer als een live-album. We wilden met ons tweede album veel meer terug naar de kern, naar de basis en niet te bombastisch. We wilden de muziek compact en simpel houden, zodat iedereen zijn eigen interpretatie aan de muziek kon geven.”

Amuse
De vier twintigers (Mathijs: “We zijn vrienden, maar we kunnen elkaar absoluut ook de waarheid zeggen”) hebben in de afgelopen vier jaar al geweldige dingen op muzikaal gebied beleefd. “Dit zouden we graag de rest van ons leven willen doen en ons als muzikanten blijven ontwikkelen”, stelt Mathijs. “De droom is om zalen uitverkopen in heel Europa, zoals we dat nu in Nederland doen”, voegt Jonathan toe.

Wie The Vices op Wantijpop aan het werk heeft gezien, moet zeker niet het optreden in Bibelot aan zich voorbij laten gaan. Mathijs: “Het zijn twee hele andere shows. Dat heeft te maken met het publiek dat er komt, dat is verschillend. Maar als je ons festivaloptreden al gaaf vond, dan is ons clubtouroptreden nog gaver. Het festivaloptreden als ‘amuse’ voor de clubtour, als het ware.”

www.bibelot.net