Sinds mijn vorige blog ben ik inmiddels 3 maanden onderweg en in deze periode heb ik natuurlijk van alles meegemaakt. Toen ik besloot een blog te schrijven dacht ik dat het over specifieke ervaringen zou gaan.

Ik heb o.a. muzikale hand-pan lessen genomen en deelgenomen aan evenementen waar het doel was om volledig jezelf te zijn. Hierbij werd er van alles gefaciliteerd om je emotioneel en spiritueel te uiten/ontwikkelen. Hoewel ik dus dacht dat dit de ervaringen zouden zijn die indruk zouden maken, ben ik inmiddels tot de conclusie gekomen dat een ander aspect van reizen dat doet.

Door gesprekken/ervaringen met lokale bewoners en reisgenoten ben ik meermaals geroerd door vriendelijke- en liefdevolle gebaren. Hierdoor ben ik ook gaan waarderen dat het voor mij mogelijk is geweest om deze reis te maken. Ook mijn doorzettingsvermogen is op de proef gesteld. In Guatemala heb ik de Acetenango vulkaan beklommen.

 Dit betreft een zeer intensieve ‘hike’ van 9 uur. Het resultaat? Het meest waanzinnige uitzicht dat ik ooit ervaren heb op de top van een actieve vulkaan. Naast deze prachtige natuurverschijning heeft deze ervaring mij laten inzien wat je kunt bereiken met doorzettingsvermogen en dat je echt trots op jezelf mag zijn als je niet opgeeft als het moeilijk wordt.

Ik had dus verwacht om over ervaringen te schrijven zoals het zwemmen in de Amazones of het eten van jungle larven. Hoewel dit allemaal toffe (of in het geval van de larven, minder smakelijke-) ervaringen zijn, merk ik dat ik over de dingen wil schrijven die gevoelsmatig echt iets gebracht hebben.

Vorige jaar voelde ik mijzelf namelijk stuurloos en inspiratieloos. En ik ben hierin niet alleen. Juist daarom hoop ik andere te inspireren. Voor mij heeft reizen o.a. bijgedragen om mijzelf weer creatief te uiten en om ondernemend te zijn. Iets wat ik inmiddels ook volledig benut in mijn eigen bedrijf. Het heeft me ook weer nieuwsgierig en leergierig gemaakt. Ik ben dus van mening dat reizen echt kan bijdragen bij het oplossen van soortgelijke persoonlijke dillema’s.

Met nog 2 landen op de planning ben ik nu al dankbaar voor alles wat ik heb mogen ervaren. Ik ben echter wel erg benieuwd wat de aankomende bestemmingen mij zullen brengen…

Groetjes uit Colombia