Boswachter Harm Blom (41) werkt alweer 21 jaar bij Staatsbosbeheer. Na een mooie omzwerving in verschillende regio’s en functies is hij sinds enkele jaren boswachter Publiek in de Biesbosch. Een topbaan in topnatuur waarbij hij voor de uitdaging staat om de balans te behouden tussen natuurbescherming en natuurbeleving. Bijna 3000 volgers laat hij via Instagram meegenieten van het prachtige en unieke gebied. Natuur is populair en daar mag best over verteld worden, vindt de sympathieke boswachter. En toevallig doet hij dat graag. 

Tekst: Diana Henneken

Het thema van deze editie van 078MGZN is de elementen. Hoe komen water, lucht, aarde en vuur voor in jouw werk? 

“Zoetwatergetijdennatuur betekent dynamiek en variatie. Het spel van zee en rivieren die elkaar elke dag twee keer in de Delta tegenkomen is boeiend en uniek. Alle seizoenen in de Biesbosch zijn anders en uitersten volgen elkaar op. Natte koude perioden en tegenwoordig steeds vaker droge. Het hoort er in dit gebied bij. Geef elementen de ruimte en topnatuur volgt vanzelf.”

Wat doet een boswachter zoal? 

“In de Biesbosch komen jaarlijks ongeveer 1,8 miljoen unieke mensen. Dat zijn vele miljoenen bezoeken. Ons team in de Biesbosch bestaat uit 18 mensen. Naast natuurbeheer, inrichting en advisering hebben we werkzaamheden zoals overleg, administratie, toezicht en communicatie (waaronder ook contacten met de pers en media).”


Wilde je altijd al boswachter worden? 

“Al op de middelbare school wilde ik werken in de natuur, voor de natuur en met mensen. Bij mijn baan als boswachter bij Staatsbosbeheer komt dit allemaal samen. Ondertussen is het werk ook goed voor mij als mens. Het geeft zingeving.”

Ga je fluitend naar je werk? 

“Zeker. Elke dag werk ik met leuke mensen in een topgebied. Geen dag is hetzelfde. Het voelt als een lot uit de loterij.”

Wat is het allermooiste dat je hebt meegemaakt? 

“Dat is moeilijk kiezen, maar een zonsopgang op een koude winterdag en je hoort de Biesbosch wakker worden? Dat geeft elke keer weer energie. Of wanneer in het voorjaar de deltanatuur uit het winterdecor explodeert. Die kracht bruist gewoon. Heerlijk!”

De afgelopen jaren stond de webcam bij het nest van de visarend aan. Wat is de aantrekkingskracht van deze live beelden? 

“Het is topnatuur waarbij je bij een unieke roofvogel 24/7 mee kunt kijken in de slaapkamer. Naast natuurentertainment geeft het Staatsbosbeheer en Vogelbescherming de mogelijkheid om inhoudelijke verhalen te vertellen. Waarom is broedrust belangrijk? Waarom is getijdennatuur belangrijk? Mensen willen dat echt weten. Natuur is populair. En ja, die visarend, dat is gewoon een boeiend beest! Alleen zat het dit jaar niet zo mee en is de webcam sinds 15 mei offline. De dame is dit jaar niet teruggekeerd.”

Veel mensen volgen je op Instagram. Hoe verklaar je dit succes? 

“Ik gebruik Instagram als een soort positief fotodagboek. Van natuur mag je genieten, het geeft veel mensen een glimlach. Ik deel graag de mooie momenten die ik meemaak. Ik moet me overigens vaak inhouden omdat ik anders blijf posten. De hele dag vliegt er content langs.”

Wat maakt de Biesbosch bijzonder? 

“Een zoetwatergetijdengebied is altijd uniek. Door de dynamiek, de variatie en de seizoenen is het heel rijk aan natuur. De leefgebieden die in 602 jaar Biesbosch zijn ontstaan, zijn nergens in deze afwisseling te vinden. Van kruidenrijke stroomgraslanden in de Sliedrechtse Biesbosch tot aan natte wilgenbossen in het hart van de Brabantse Biesbosch en van ondiepe stromende intergetijdengebieden tot aan waterriet in de rietpolders.”

Tot slot: wat zijn de absolute must do’s en see’s bij een bezoek aan de Biesbosch? 

“Ga er eens goed voor zitten om een zonsopkomst of een zonsondergang te beleven. Of een kanotocht in de vroege morgen. Of een wandeling over het laarzenpad of Jantjesplaat in de Brabantse Biesbosch. Of geniet met je gezin van het speelbos in de Elzen en wandel daarna door de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Maar bewust genieten van de rust is een mooi begin om de Biesbosch te leren kennen.”

@boswachterblom