Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in je huis spelen de elementen een rol. Voelt je huis bijvoorbeeld niet als thuis en weet je niet waardoor dat komt? Waai dan niet zomaar met alle winden mee door de laatste trends toe te passen, maar zorg dat je huis in balans komt met feng shui!

Tekst: Anne-Marie Loran  |  Fotografie: Angela de Vlaming

Feng shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die ervan uitgaat dat de elementen – water, hout, vuur, aarde en metaal – je leefomgeving beïnvloeden. Als die energiestromen in je huis niet in balans zijn, heeft dat invloed op je functioneren en welzijn. Linda Oomsen van Bitter Zoet Feng Shui werkt met een moderne vorm van feng shui; zonder rigide regels en waarin de mens centraal staat. “De bank bijvoorbeeld, staat ideaal gezien tegen de muur, als vorm van veiligheid. Maar dat kan niet altijd. Ik kijk dan waar mensen behoefte aan hebben en wat er bij hen en hun fase in het leven past.” Linda vervolgt: “Ik noem het ook wel een mindful manier om naar je leefomgeving te kijken, het is een vorm van energie waar je mee speelt.”

Samenspel

Feng shui is gebaseerd op de oosterse vijf-elementenleer, de westerse versie is met de vier elementen. De vijf elementen staan voor de cyclus van heelwording. Hout is het vijfde element, het staat voor verbinding en maakt de cyclus heel. Een ander verschil is dat het element lucht in de vijf-elementenleer metaal wordt genoemd.

De cyclus van heelwording start met een ontspruitend zaadje, daarin zie je het element hout. Vervolgens staat het plantje in bloei, wat hoort bij het vuurelement. De oogsttijd, als de vruchten van de boom vallen, staat voor aarde. Het afsterven van de bladeren staat symbool voor metaal, omdat de zaadjes in de metaallaag van de aarde terechtkomen. Het laatste element in de cyclus is water, wat symbool staat voor de dood én het leven, want de zaadjes gaan weer ontkiemen.

Met feng shui pas je dit samenspel van de elementen, die elk hun eigen vorm, kleur en hoedanigheid hebben, toe in je huis. “Als alles in huis bijvoorbeeld wit is, doet dat iets met je”, verklaart Linda. “Dan heb je veel van het metaalelement in huis, een rustige scherpe energie, maar daar word je niet energieker van. In een woonkamer bijvoorbeeld is dat niet ideaal.”

Pepertje

Ook de plaats van bijvoorbeeld de zithoek of keuken speelt een rol. Hierbij maakt Linda gebruik van een raster met negen verschijningsvormen van de vijf elementen. Linda vertelt: “De ‘2-Aarde-hoek’ is de ideale plek voor de keuken, omdat dat staat voor het voeden van jezelf en je relaties. Kleuren die daarbij horen, zijn aardetinten. Maar om daarvan geen overkill te krijgen, kun je soms metaalelementen toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van pasteltinten, grijstinten of wit. Ook het element vuur is voedend voor aarde. In een keuken heb je soms net even zo’n rood pepertje nodig om de juiste balans te creëren.”

Krachtplek

Spullen in een ruimte moeten functioneel zijn. In de keuken heb je voeding nodig en materiaal om te koken, maar geen televisie. Inspirerende teksten zijn er wél op hun plaats, want ook de diepere lagen in je leven hebben voeding nodig. De slaapkamer is er voor intimiteit, zelfliefde en rust. “Die moet eigenlijk zo saai mogelijk zijn, zonder extra prikkels. Maar wel een beetje cosy en gezellig”, lacht Linda. Bovendien is het fijn als er aan weerszijden van het bed evenveel ruimte is. “Zodat er voor beide partners evenveel ruimte in de relatie is.” Ze sluit af: “Je huis is een reflectie van jezelf. Als je daarin met feng shui aan de slag gaat, kan het een fijne voedende krachtplek worden.”