Tekst: Liliane van Oijen
Adem is leven
We kunnen enkele weken zonder voedsel, enkele dagen zonder water, enkele uren zonder warmte en enkele minuten zonder adem. “Adem is leven”, hoor je de ademcoach of yoga docent vast wel eens zeggen. Letterlijk en figuurlijk een feit, het leven stopt wanneer we geen adem meer halen. Fysieke processen als het aanvoeren van zuurstof en het afvoeren van afvalstoffen van en uit onze organen vindt dan niet meer plaats. Maar wist je ook dat de adem onwijs veel invloed heeft op onze mentale processen en daardoor ook weer op ons fysieke gestel en onze gezondheid?
Adem zo min mogelijk
Ja je leest het goed, zo min mogelijk ademen is het gezondst. Ieder mens ontwikkelt in het leven een eigen adempatroon. Dat is ook het eerste wat een ademcoach bij je observeert wanneer je deelneemt aan een ademsessie. Ademhalingen variëren van langzaam, snel, volledig en oppervlakkig. De meeste mensen ademen sneller dan goed is voor een gezonde werking van ons lijf. Een gezonde ademhaling ligt onder de tien ademhalingen per minuut bij rust. Adem je meer, dan ben je je lichaam continu onder stress aan het zetten. Wetenschappelijk is aangetoond dat in rust een optimale ademhaling gemiddeld op 5,5 per minuut zit. Met dit trage tempo komt je lichaam in coherentie, dat wil zeggen dat alle essentiële lichaamsprocessen optimaal samenhangen en je lijf zo optimaal z’n werk kan doen. Een gestreste, ongezonde ademhaling komt vaak boven de vijftien of zelfs twintig ademhalingen per minuut uit.
Je ademt zoals je leeft en je leeft zoals je ademt
Pranayama (adem yoga) en adem coaching kunnen een manier zijn om bewuster te worden van je adem. De ademcoach werkt samen met jou en de kracht van jouw adem aan een emotionele detox. Onze ademhaling is onmiskenbaar verbonden met onze emotionele toestand. Het woord emotie kun je ook lezen als E- motion ofwel energie in beweging.
De natuurlijke beweging van emotie is om hem volledig in te ademen, te doorleven, te verwerken en met krachtige uitademing weer omhoog naar buiten te brengen. Tijdens een ademsessie leer je dan ook hoe verbonden adem te halen. Wanneer we niet willen voelen ademen we oppervlakkiger en sneller. We onderdrukken ons gevoel en onze emotie. We duwen emotie met haar energie weg in ons lichaam, terwijl dit juist naar buiten wil. Uiteraard heeft dit op de duur gevolgen, het kost energie, put uit en geeft vage klachten. Tijdens een ademcoach sessie detox je dan ook van vastgezette emoties.
Adem minder en leef langer. Hoe doe je dat dan?
Probeer tijdens je dag, in alles wat je doet, jezelf zoveel mogelijk bewust te zijn van hoe je ademt. Probeer je ademhaling zoveel mogelijk te vertragen. Bezoek eens een ademcoach, zorg voor stressreductie via yoga, sporten, dansen, meditatie of iets anders waar jij door ontspant.
Vervang je pilletje door de 4-8 ademhaling
Deze ademhaling brengt je tot een diepere laag van ontspanning. Vanuit een ontspannen pose vertraag je de uitademhaling. Verdubbel deze ten opzichte van je in ademhaling (in een ratio van 1:2). Je ademt in door de neus richting de buik, vier tellen in… en focust acht tellen op de uitademhaling. Het gaat puur om de ontspanning, dus forceer nooit je adem. Begin desnoods met 2-4 of 3-6. Deze ademhaling heeft direct invloed op ons zenuwstelsel, ons parasympaticus wordt namelijk geactiveerd. De bloeddruk verlaagd, hartslag vertraagt, spieren ontspannen. Zie deze ademhaling als de beste slaap- of kalmeringspil die er is.
Wanneer je dit regelmatig doet, zal het een positief effect hebben op je algehele gezondheid en zul je lekkerder in je vel zitten. Conclusie, adem minder en leef meer. Less is more!