Stadswerven, pal aan het water. Een rijtje woningen die allemaal anders zijn en toch samen een statig geheel vormen. Gloednieuw maar toch authentiek. Kijk je iets beter dan vallen bijzondere details op, zoals de gevelsteen die Marieke en Jasper lieten plaatsen met daarop de quote “Heel de wereld is mijn vaderland” van Erasmus. Deze stelling van de 16e-eeuwse Rotterdamse humanist ligt hen na aan het hart; “we moeten het samen doen”, en daarmee drukten zij hun persoonlijke stempel letterlijk op dit huis dat zij zelf lieten bouwen.

Tekst: Diana Gerritsma | Fotografie: Dion Doornik

Jasper en Marieke woonden vele jaren met veel plezier in een jaren ’30 huis in Dordrecht. “Een fijne plek.” Toen Jasper thuiskwam met het plan om zelf een huis te bouwen op Stadswerven werd hij dan ook niet met open armen ontvangen. Maar hij kreeg zijn gezin toch mee en in twee jaar tijd zetten zij een huis neer waar ze heel goed inpasten, maar dat vooral als een jas om hén heen past.

Brug gaf de doorslag

Jasper: “De Prins Clausbrug houdt ons letterlijk en figuurlijk verbonden met ‘ons’ Dordrecht, anders weet ik niet of we het hadden gedaan. Samen met architect Bertil Dekker zijn we gaan kijken hoe we dit helemaal ons droomhuis konden maken. Er was veel vrijheid. De eis was dat het in elk geval een gevel had die in hedendaags opzicht aansluit bij het historische karakter van de panden in de oude binnenstad. Dat bood ook weer vrijheid, de huizen hier op het rijtje (vijf stuks) zijn allemaal verschillend qua hoogte en breedte en dat is natuurlijk ook kenmerkend voor een rij historische panden.” Binnenhuisarchitect Paul Schurink strikten ze voor de inrichting. “Wij vinden het interieur van Kothinsky erg mooi, het industriële karakter. Paul heeft dat ontworpen dus we wilden hem hier heel graag bij.” De geweldige samenwerking tussen de twee architecten heeft het gewenste resultaat opgeleverd. Wat meteen opvalt is de hoogte die overal terugkomt in huis. De keuken bevindt zich onder een entresol maar de grote, gezellige eettafel staat in een enorm hoge, lichte ruimte die twee verdiepingen overbrugt en waar mooie doorkijkjes zijn naar andere ruimtes. Bijvoorbeeld naar de ruimte die Marieke gebruikt voor haar praktijk Coaching aan de Merwede, die er “als een soort doos in geschoven is” vertelt Jasper. Lopen we naar boven passeren we een hoge boekenkast die tevens als roomdivider functioneert.

Zo is de woonruimte op de volgende verdieping afgesloten maar toch ook open. De strak gestucte muren worden gecombineerd met het onafgewerkte karakter van bijvoorbeeld staal dat niet gecoat is, “dat geeft het net even dat randje en dat vinden we heel mooi.” In de woonkamer is via een verhoging de erker bereikbaar die ook weer over twee verdiepingen doorloopt en een mooi uitzicht biedt tot zelfs het Groothoofd aan toe. De slaapkamers en badkamer op de bovenste verdiepingen zijn behalve ruim ook weer hoog. “Omdat we allemaal best lang zijn, is dat voor onze beleving van ruimte heel prettig.” Het geeft het hele huis een sfeer van een deftig herenhuis.

De inrichting is een prachtige combinatie van strakke lijnen, warme materialen, kleur en veel kunst. Van de voorzitter van de vereniging Dordrechts Museum verwacht je dan ook niet anders. Jasper struint graag veilingen af of ontdekt jonge ambitieuze kunstenaars. De passie voor geschiedenis is ook goed zichtbaar in huis.

Antieke tegeltjes liggen uitgestald in een vitrinekast die eveneens al wat jaartjes meegaat en op veel plekken is een moderne knipoog naar het verleden zichtbaar; Delfts Blauw, barokke details.

Goede investering in duurzaamheid

Duurzaamheid was ook een belangrijke eis voor Jasper en Marieke. Zo zijn er twee overstekende daken aan de achterzijde die helemaal uit zonnepanelen bestaan. “Dit dak zorgt ook meteen voor zonwering in huis in de zomer en laat de zon juist binnen in de winter.” De warmtepomp zorgt voor de verwarming en het warm water en in de kelder wordt regenwater opgeslagen om de tuin mee te sproeien. “In 2017 was dat allemaal nog niet zo’n issue maar het is wel gebleken dat we daarin een goede keuze hebben gemaakt.”

Helemaal boven is een verborgen dakterras. Daar gezeten, pakken ze nog een lekker avondzonnetje mee en genieten Marieke en Jasper van hun uitzicht op de drie rivieren voor hun deur. “Soms zie je zo’n schip de Noord uitkomen en die zwiert dan echt de Merwede op, dat is zo prachtig. Heel de wereld trekt hier aan je voorbij”. En dan beleven ze Erasmus’ wijze woorden.