Jan Pieter de Vlieger, Eigenaar van Frans van den Hoogen Wijnkoopers Anno 1844. Vinoloog van de Wijnacademie, Oinos wijnproefkunde, Wijn-spijs Academie voor Gastronomie.

Fotografie: Belén Soler Valle

Als je aan mij vraagt wat mijn voorkeur heeft op het gebied van wijn dan zul je me niet snel één specifieke wijn horen noemen. Het hangt wat mij betreft af van het tijdstip, de omgeving, het gezelschap en niet in de laatste plaats of en zo ja wat ik erbij eet. Zo kan ik ’s zomers op een warm terras genieten van een goed gekoelde Sauvignon uit Nieuw-Zeeland en ’s winters, thuiskomend met guur weer, intens gelukkig zijn met een goed glas port tijdens het koken.


Eén gebied heeft zeker mijn voorkeur en dat is Bordeaux en om dan maar gelijk door te pakken de wijnen van Château Faugères. Château Faugères was lange tijd in handen van Péby en Corinne Guisez die het wijnhuis op de kaart hebben gezet. Na het te vroege overlijden van Péby heeft Corinne het bedrijf nog enige tijd zelf doorgezet maar in 2005 heeft zij het overgedaan aan Silvio Denz, een Zwitserse ondernemer, met de focus op luxe parfums, interieur design, juwelen en o.a. Cristal Lalique.

Silvio liet na de overname direct een state of the art wijnkelder bouwen van 3550 m², volledig geïntegreerd in het landschap, met geavanceerde kelderapparatuur en een proefruimte die uitkijkt over de wijngaarden, alles met het doel om de wijnen naar het topniveau van de appellation te brengen van Saint Emilion, waar het wijnhuis is gelegen.

Het wijnhuis beslaat een kleine 70 ha van de allerbeste grond in Saint Emilion waar het vanaf 2019 verplicht is binnen de appellation biologisch te werken. Die 70 ha wordt gesplitst door een smal zandpad dat tevens de grens vormt tussen Saint Emilion en Côtes de Castillon. Het deel dat in Côtes de Castillon ligt wordt op de markt gebracht als Cap de Faugères.

De druivenaanplant voor zowel Château Faugères (Grand Cru Classé Saint Emilion @ € 49,95) en Cap de Faugères (Côtes de Castillon @ €19,95) zijn gelijk, namelijk 85% Merlot, 10% Cabernet Franc en 5% Cabernet-Sauvignon.

Opmerkelijk: Onlangs hadden we de wijnen op de proeftafel waarbij het ons opviel dat het alcoholpercentage van zowel Cap de Faugères (14,5%) als Faugères (15%) aan de hoge kant ligt. Desondanks zijn het zeer elegante wijnen om te drinken. Knap gemaakt dus, door goed geschoolde wijnmakers.

Begin jaren 90, toen we de wijnen van Corinne Guisez kochten lagen die percentages nog op 12,5 en 13%. De hele Bordeaux heeft last van de klimaatverandering, daardoor wordt op de Universiteit van Bordeaux nu reeds onderzocht of er in de toekomst ook andere druiven moeten worden toegelaten tot de A.C. Bordeaux. Druiven die beter bestand zijn tegen het huidige en toekomstige klimaat. Zo worden wijnmakers in spé goed voorbereid op de toekomst.

Eigenlijk hebben wij hier in Nederland zo langzamerhand het klimaat van Bordeaux een eeuw geleden en een groeiend wijngaard areaal. Het is niet ondenkbaar dat de druiven uit de Bordeaux het hier ook goed gaan doen. Op het moment van schrijven kijk ik uit op de afbraak van het oude gebouw van het Yuverta College (voorheen Wellant).  Zou het niet leuk zijn om op die plek nu alvast een proefwijngaard aan te planten, en te starten met een afdeling wijnbouwkunde? Het zou passend zijn dat in de ‘oudste wijnstad’ van Holland leerlingen zich nu reeds kunnen scholen in wijnbouw technieken van morgen.