Inspirerende ondernemers met een andere aanpak

De wereld veranderd constant en dat betekent dat je als ondernemer ook constant moet anticiperen en meebewegen. Innoveren, verduurzamen, groeien, succes behouden, investeren, succes vergroten. Maar wat gebeurt er als ondernemers besluiten de gebaande paden te verlaten en een compleet andere koers te varen? Andere risico’s te nemen? 

Welkom bij onze gloednieuwe blogreeks: ‘WeDo het even anders’.

Tekst: Alka Anna Goos

In 3 blogs lichten we Dordtse ondernemers uit die op hun eigen, vernieuwende manier zijn gaan ondernemen. Jimmy van Dijk, Wilfred Stomp en Ali Tiznine vertellen wat ze anders doen, waarom ze traditionele normen hebben uitgedaagd en innovatieve en soms onconventionele wegen zijn ingeslagen. Ze delen niet alleen obstakels die ze hebben overwonnen, maar ook hoe ze deze hebben omgevormd tot kansen.

In de eerste blog vertelt Ali Tiznine zijn verhaal. Samen met Khalid Tiznine en Alex Thaler begon hij TOM Zorggroep (Traject Op Maat). Alle drie werkten ze ruim 20 jaar bij diverse organisaties in de zorg- en welzijnssector. Alle drie hadden ze dezelfde visie en vonden dat het anders kon. Nu bieden ze ambulante begeleiding aan jongeren en volwassenen in de Drechtsteden die vastlopen op meerdere leefgebieden. “Wij zijn eigenlijk de connectie tussen welzijn en de brug naar zorg.”

Alle drie zagen ze ‘schotten’ in de zorg. “Heb je ADHD of ben je autistisch? Dan moet je naar die partij. Ben je boven de 27? Dan moet je weer naar de andere partij”, legt Ali uit, “Uiteindelijk vonden wij dat je iedereen moet kunnen helpen, omdat de leefgebieden waarop ze vastlopen altijd hetzelfde zijn.” Bij multiproblematiek zijn er problemen in meerdere leefgebieden. Binnen de zorg zie je dat mensen vaak voor ieder probleem bij een andere zorgaanbieder hulp krijgen, omdat ze simpelweg niet altijd binnen de doelgroep vallen. “We benaderen iedereen die binnenkomt als mens. Ze hebben een verhaal. Het is niet alleen ADHD, het zijn niet alleen financiële problemen. Het is ook hoe je bent opgevoed, wat je thuissituatie is, waar je bent geboren, maar ook cultuur en subcultuur. Het zijn heel veel aspecten.” 

Binnen deze ‘schotten’ moet iedereen dus een plekje zien te vinden. Lukt dat niet, dan val je tussen wal en schip. Helaas is dat tegenwoordig de grotere groep. “Eigenlijk is het maar een kleine groep die precies een passend plekje vindt voor de juiste hulp. Uiteindelijk wil iedereen gewoon een dak boven zijn hoofd. Wil iedereen dat de randzaken goed gaan, zoals financiën. Iedereen wil een nuttige dag- of vrijetijdsbesteding. Wij proberen aan te sluiten en een plan op maat te realiseren door altijd het gesprek aan te gaan en te kijken wat we voor iemand kunnen betekenen.”

Aansluiten, een connectie krijgen, één van de belangrijkste onderdelen van het maatwerk. En dat kan op veel verschillende manieren. De manier die Ali, Khalid en Alex kozen, is volgens Ali onderscheidend: “Als zorgaanbieder doen wij veel met sport. Dat is heel anders. We bieden voetbal aan als een van de manieren om aan te sluiten, maar we doen ook een-op-een fitnessen. We proberen vooral niet alleen gesprekken te voeren waarbij je tegenover elkaar achter een bureau zit. Sport is een middel. Hierin komt onder andere de zorg en welzijn samen. Je probeert door middel van sport iemands gedrag te beïnvloeden op een positieve manier.” Het is de bedoeling dat iedereen werkt aan een verbetering van de levenssituatie. “Ze zijn ooit in de problemen gekomen en dat is bij iedereen heel anders gegaan. Dat kan een fase zijn in je leven.” Hoe de problemen ook zijn ontstaan, iedereen verdient hulp en/of een tweede kans.

Wil je het hele interview met Ali Tiznine lezen en ben je benieuwd naar zijn tips? Houd dan Wedo.nl in de gaten of volg ons op instagram: @wedo.dordrecht

www.wedo.nl