De zonnepanelen waren tot voor kort niet aan te slepen, maar sinds er wat onrust is ontstaan over mogelijke financiële gevolgen is het wat stiller geworden in de markt. Ron van Buren van Energiehuis van Buren legt uit wat er aan de hand is én waarom zonnepanelen nog steeds een uitstekende investering zijn. 

Wat is er aan de hand?

Ron: “Er is ophef ontstaan toen een grote energieleverancier aankondigde dat je voor je teveel opgewekte stroom moet gaan betalen. Die stroom wordt teruggeleverd aan de leverancier. Daarnaast gonst het al langer dat de salderingsregeling afgebouwd gaat worden. Via deze regeling wordt de energie die je teruglevert aan het net, verrekend met de energie die je verbruikt. Dat kan een financieel voordeel opleveren.”

Dat kan dus geld gaan kosten

“Niet als je alleen opwekt wat je nodig hebt. Wij zitten al jaren in deze branche en wij adviseren altijd om niet meer zonnepanelen te nemen dan je nodig hebt voor je eigen verbruik. Elke klus is voor ons maatwerk. We kijken per klant wat nodig is. Want het maakt heel veel uit hoe je gezin samengesteld is, wat voor stroomverbruikers je in huis hebt en wat je toekomstplannen zijn. En als je dan genoeg panelen neemt om je eigen verbruik mee op te wekken, kost het je niks maar levert het geld op.”

Ron legt het uit aan de hand van een vrij simpel rekensommetje. “Kijk, nu ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 4 en 6 jaar. Als je je investering van 100% deelt door 4 in het gunstigste geval, heb je een rendement van 25%. 

Dat is veel. Stel dat de salderingsregeling wegvalt en je wekt iets te veel stroom op, want dat kan gebeuren, en je moet daarover een klein bedrag bijbetalen. Dan wordt de terugverdientijd tussen de 6 en 8 jaar. Laten we uitgaan van 8 jaar, dan is je rendement nog steeds 12,5%. Kom daar nog maar eens om, dat krijg je nergens.”

“De salderingsregeling staat inderdaad ter discussie maar dit gaat nog even duren. En als die wegvalt, kan je besluiten

om een thuisbatterij te installeren om je eigen stroom op te slaan. Daar laad je dan bijvoorbeeld ’s nachts je auto mee op. Wij leveren deze systemen nu al. Of je neemt een systeem dat er klaar voor is zodat je het later uit kunt breiden.”

Vraagt dit ook een andere manier van omgaan met je zelf opgewekte energie?

“Jazeker! Verbruik het als het er is. Doe de was,laadt je auto. Je hebt gratis stroom als de zon schijnt en die blijft altijd. Er zijn zelfs al slimme omvormers die je helemaal kunt programmeren. Die zetten de wasmachine aan als de zon schijnt. Zonnepanelen zijn een statussymbool geworden waarmee je zoveel mogelijk geld kunt verdienen, dat is niet zoals het bedoeld is. Het is een manier om zelfvoorzienend te zijn in je energiebehoefte die financieel erg aantrekkelijk blijft.”

www.energiehuisvanburen.nl 

Tekst: Diana Gerritsma