Colle Manora is in meerdere opzichten een bijzonder wijnhuis. Het is gelegen in het hart van één van de subdistricten van de Piemonte streek: Monferrato. Het wijnhuis is opgericht in 1981 en ging in 2001 over in handen van Giorgio Schön en zijn echtgenote (en wijnmaakster) Marina Orlandi Contucci. Zij hebben in de loop van de tijd een zeer grote transformatie van de historische wi
jnmakerij uitgevoerd, waarbij ze nieuwe wijnstokken hebben aangeplant en de structuur en faciliteiten van de kelder hebben gerenoveerd. Colle Manora heeft een reeks waarden waar Italië wereldwijd bekend om staat: kwaliteit, stijl, passie.
Giorgio Schön, begon in 1969 te werken in het high fashion familiebedrijf met zijn moeder Mila Schön, één van de beste Italiaanse modeontwerpsters. Giorgio leidde het bedrijf 23 jaar, waarin hij zijn extra tijd besteedde aan racewagens en het verzamelen van historische auto’s. Hij was zelf coureur enheeft o.a. 4 Italiaanse circuit kampioenschappen gewonnen. In 1993 werd het modebedrijf Mila Schön
verkocht en werd Giorgio dealer voor Ferrari en Maserati voor Noord-Italië. Mila Schön was nooit rechtstreeks bij het management van Colle Manora betrokken, maar was meer geïnteresseerd in de creatieve en esthetische kant van het landgoed en heeft zo haar persoonlijkheid op het bedrijf weten te drukken. De ‘Mila’ wijn is daarom aan haar opgedragen. In het wijnhuis is tevens een klein museum gevestigd waarin een aantal bijzondere stukken uit haar modecollectie uit de jaren ’80 zijn tentoongesteld.
Giorgio’s bovengemiddelde interesse in snelle auto’s is terug te vinden in een rode Ferrari die als decor dienstdoet in de wijnkelders en tevens is verwerkt in het logo van Colle Manora.
Het wijnhuis domineert de heuvel (Colle) in het midden van een amfitheater gevormd door wijngaarden, in het noorden en oosten begrensd door bossen met acacia, eiken en wilde kersen, waardoor een uniek landschap ontstaat tussen de historische stadsdelen Quargneto en Fubine Monferrato. 21 van de ongeveer 75 hectare zijn beplant met wijnstokken en genieten van een zeer gunstig microklimaat.
Elke wijngaard wordt handmatig verzorgd volgens de principes van geïntegreerde landbouw, gericht op een laag gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Inheemse druiven vormen de hoeksteen van de productie:
Barbera Monferrato geeft leven aan de jonge Pais, het is een lichtvoetige Barbera die op zijn fruit is gemaakt en om jong te drinken. Ray is een pittige rode wijn gemaakt van de Albarossa druif: een kruising tussen Barbera en Nebbiolo-Dronero, gemaakt door prof. Dalmasso, die pas begin 2000 is goedgekeurd voor aanplanting en nu gekweekt op een paar hectare.
Experimenten met beroemde internationale druivensoorten mochten niet ontbreken. Het planten van de eerste Sauvignon Blanc in Piemonte toont aan dat Monferrato in staat is een heerlijk geurige en zeer fascinerende witte wijn te produceren: Mimosa. Knisperend droog met mooie citrus tonen. Vervolgens eert Mila, gemaakt uit een huwelijk va
n Viognier en Chardonnay gefermenteerd op eiken barriques, met haar grote finesse de modeontwerpster aan wie zij is opgedragen. Pinot Nero is het hart van Palo Alto, een breed geschakeerde aromatische wijn met een groot rijpingspotentieel die alleen in de beste wijnjaren wordt geproduceerd.
De productie van de Mila en Palo Alto is beperkt tot slechts een 3000 tot 3500 flessen en ondanks die lage productie heeft men het geduld om de wijnen pas op de markt te brengen als ze goed gerijpt zijn.
Voor haute couture en sportwagens is het doel uitmuntendheid, dat is tevens de ambitie van de wijnmakerij…