In het jaar dat de herinnering aan het leven en de (muzikale) nalatenschap van zangeres Amy Winehouse extra onder de aandacht is gebracht door de film ‘Back to Black’, doet haar originele (begeleidings)band Dordrecht aan. The Amy Winehouse Band laat op donderdag 24 oktober in Bibelot de onweerstaanbare en herkenbare sound van de Britse zangeres op Dordtse bodem herleven.

Tekst: Arco Bomgaars

Ze is één van de meest prominente leden van de ‘Club van 27’, bestaande uit beroemdheden die al op 27-jarige leeftijd overleden. Amy Winehouse overleed in 2011, maar verliet het aardse als een muzikale legende dankzij songs als Valerie, I’m No Good, Rehab en Back To Black. Stuk voor stuk iconische nummers waarmee de soul- en jazzdiva een onuitwisbare indruk en onverwoestbaar repertoire dat tot de verbeelding blijft spreken heeft achtergelaten.

Documentaire

Dordrecht krijgt in de herfst van 2024 de kans om de muziek van de Britse zangeres te herbeleven dankzij het optreden van The Amy Winehouse Band. De band die de zangeres altijd heeft begeleid en die de muzikale erfenis authentiek vertolkt.

“Na haar overlijden in 2011 heeft de band andere artiesten begeleid, maar geen songs van Amy gespeeld. Dat veranderde in 2015, toen de documentaire ‘Amy’ uitkwam, en de band door Retrospective Live werd benaderd en gevraagd om Amy’s songs weer uit te voeren. Het uitbrengen van de film was voor ons het goede moment om weer op te gaan treden”, vertelt Dale Davis, muzikaal directeur en goede vriend van Amy Winehouse die als bassist fungeert in de band.

 

‘Amy kon in haar songs verhalen vertellen, waardoor zij mensen raakte en raakt’

 

Waar het geluid van Queen nog steeds weerklinkt, ondanks het verscheiden van zanger Freddy Mercury, dankzij Adam Lambert, daar wordt de sound van Amy Winehouse tot leven gebracht door zangeres Bronte Shande. “In 2018 viel de zangeres, die oorspronkelijk met onze band optrad, weg en kwam Bronte langs om dat gat op te vullen. Als we ooit de kans zouden krijgen om met haar te werken, dan zouden we die pakken. In 2021 is zij onderdeel gaan uitmaken van The Amy Winehouse Band. Bij elk optreden levert zij geweldig werk af.”

Tijdloos

De muzikale herinnering aan zijn goede en veel te vroeg overleden vriendin inspireren Dale en de collega-bandleden nog steeds. “Ik heb zoveel mooie herinneringen aan haar. Ze was een geweldige performer en zangeres en altijd genereus naar mij toe. Ze gaf me altijd een speciaal gevoel en was een speciale vriendin van onze familie. Dat maakte haar een geweldig persoon.”

En dat haar muziek nog steeds, dertien jaar na haar overlijden, tot de verbeelding spreekt, is verklaarbaar. “Ze was niet alleen een grootse zangeres, maar ook schrijfster van nummers. In de studio leverde zij in één of twee takes, waardoor in samenwerking met hele goede producers een winnende combinatie ontstond. Amy kon in haar songs verhalen vertellen, waardoor zij mensen raakte en raakt. Dat maakt haar muziek tijdloos.”

Vijf shows

De film ‘Back to Black’, die dit jaar is uitgekomen, brengt die muziek nog meer tot leven. “Ik vind het een hele goede film”, stelt Dale. “Het biedt een ander perspectief op Amy en ik zie dingen terug van haar die ik lange tijd niet heb gezien. Dat maakt het nog meer waard om de film te bekijken.”

Het optreden van The Amy Winehouse Band in Bibelot in oktober maakt deel uit van een korte serie van vijf shows in Nederland, een land dat de band – net als de zangeres destijds – na aan het hart ligt. Dale: “We zijn al vaker in Dordrecht geweest, het is een plek die we nog kennen.
De mensen die het concert bezoeken, krijgen een prachtige show te zien waarin we de tijd met Amy op de bühne laten herleven en dat bij het publiek een herinnering oproept. Een avond om van te genieten.”

www.bibelot.net