Wie het centrum van Dordrecht bezoekt, kan er niet omheen: de gele banieren, stickers en andere versieringen met daarop afbeeldingen van de Grote Kerk in Dordrecht en de Eiffeltoren. En natuurlijk staat het geel voor de gele trui. Want Dordrecht is deze zomer in de ban van de Tour de France Femmes avec Zwift. Een groot internationaal topsportevenement!

‘We weten dat topsport anderen inspireert om ook meer te gaan sporten. En dat het om fietsen gaat maakt het voor mij extra mooi. Want Dordrecht is een ideale fietsstad.’

Het absolute hoogtepunt is op dinsdag 13 augustus, als de deelnemers in Dordrecht van start gaan voor de tweede etappe naar Rotterdam.

De start is op het Energieplein, waarna de rensters eerst in rustig tempo een rondje door de Dordtse binnenstad maken. Vanaf de Prins Hendrikbrug gaan ze vervolgens in volle vaart richting Rottterdam. Er is dus alle kans om de internationale toppers van dichtbij te zien!

Wethouder Marc Merx is dan ook laaiend enthousiast dat het is gelukt de Tour de France Femmes naar Dordrecht te halen. “Ten eerste is het geweldig dat we weer een topsportevenement in de stad hebben. We weten dat topsport anderen inspireert om ook meer te gaan sporten. En dat het om fietsen gaat maakt het voor mij extra mooi. Want Dordrecht is een ideale fietsstad.”

De wethouder somt op: “Dordrecht is best een compacte stad. Voor de meeste afstanden is de fiets gewoon sneller dan de auto. En daarnaast is de ligging van Dordrecht natuurlijk ideaal. Je kunt hier zo mooi over de dijken naar de Biesbosch fietsen.

En als je wat verder wilt, zijn gebieden als de Alblasserwaard en de Hoeksche Waard ook aantrekkelijk.”

De wethouder Sport hoopt dat ook de Tour de France Femmes dit effect heeft. “Dordrecht heeft de ambitie om in de Top 10 van sportiefste steden te komen, we willen heel graag meer Dordtenaren aan het sporten en bewegen krijgen.”

Fiets mee met de officiële toertocht

Op zondag 11 augustus is ook de officiële toertocht van Dordrecht naar Rotterdam. Dezelfde etappe die de toppers dinsdag fietsen. Fiets mee en word deel van deze historische wielergeschiedenis! De start is bij DTC en DRC De Mol.

Activiteiten in beeld

Dordrecht gebruikt de Tour de France Femmes ook als aanleiding voor een hele serie fietsactiviteiten. Zo hebben er al tientallen kinderen meegedaan met Dikke Banden Races, scholen hebben zich ingeschreven voor clinics en E-sports. Onder de naam Start2Bike zijn er diverse trainingen voor mensen die nog niet zo lang met wielrennen, mountainbiken of gravelbiken bezig zijn. En de meervoudig kampioen Veldrijden Lucinda Brand heeft als ambassadeur voor Dordrecht een hele rij challenges bedacht. Haar motto: “In aanloop naar de start van de Tour de France Femmes in onze stad, hoop ik de Dordtenaren te kunnen inspireren om vaker de fiets te pakken.”

Voor meer info over de sportieve activiteiten: www.dordtsport.nl/tdff24