Ruim 600 jaar geleden, in 1421, werd Dordrecht getroffen door de Sint Elizabethsvloed. Veel mensen kwamen om, raakten gewond of ontheemd. Wat bijna niemand weet, is dat een groepje kinderen toen het geheime genootschap ‘De Redders van Dordt’ oprichtte om te voorkomen dat zo’n ramp nog eens zou gebeuren. Door de jaren heen hebben ze tientallen rampen voorkomen en daarmee duizenden levens gered.
Dit voorjaar werd voor het vierde jaar op rij een training voor nieuwe leden georganiseerd. Bijna 300 kinderen doorliepen een tweedaagse trainingsmissie waarin ze leerden over de watersnood van vroeger en de risico’s van nu.
Dordrecht is kwetsbaar bij stijgend water. Hoe bereid je je voor op een overstroming? Waar ga je heen? Wie en wat neem je mee?
Noodpakketten
De eerste dag vond plaats op het droge. In het geheime hoofdkwartier in de Biesboschhal gingen de aspirant-redders aan de slag met het samenstellen van noodpakketten. Je kunt tijdens een overstroming immers geen boodschappen doen of eten bestellen. Je fornuis en magnetron werken niet meer en er komt geen water meer uit de kraan. De redders maakten noodpakketten met onder meer flessen water, houdbaar eten, een radio, een zaklamp en batterijen, een EHBO-doos en warme kleren en dekens.
Schuillocaties
De aspirant-redders leerden ook wat tijdens een overstroming veilige plekken zijn. Omdat Dordrecht op een eiland ligt, raakt de stad snel ingesloten door het water. De hoogte in is dan de beste oplossing, bijvoorbeeld op zolders of in hoge gebouwen. Ook het stadsdeel De Staart is een veilige plek omdat het hoger ligt dan de rest van de stad. Ze leerden hoe ze daar kunnen komen, via hooggelegen wegen of op zelfgemaakte vlotten.
De rest van de trainingsdag werd daarom druk gebouwd…
De Reddingsmissie
Op de laatste dag brachten de Redders hun kennis in de praktijk tijdens bloedstollende reddingsacties. Op hun zelfgebouwde vlotten reageerden ze op noodoproepen, brachten ze eten naar de kat en dekens naar oma. Ook vond er een training tot dijkwacht plaats, waarin ze leerden hoe ze dijken kunnen inspecteren en verstevigen om overstromingen te voorkomen.
Alle aspirant-leden hebben de zware trainings oefening behaald waardoor Dordrecht nu nog veiliger is.
Meer weten: www.dereddersvandordt.nl
De Redders van Dordt zijn actueler dan ooit. Overal in de wereld, ook ‘dicht bij huis’, hebben steeds meer mensen te maken met overstromingen en wateroverlast als gevolg van de veranderingen in het klimaat. Tijdens Festival Voor de Vloed vieren we dat we goed voorbereid zijn op het stormseizoen.
Meer informatie over het festival is te vinden op: www.festivalvoordevloed.nl
Wil je net als de Redders van Dordt een bijdrage leveren? Meld je dan aan als vrijwilliger voor het festival! We zijn ook op zoek naar mooie, ontroerende en spannende verhalen van mensen die persoonlijk te maken hebben gehad met een grote overstroming.
Wil je jouw ervaring delen? Laat het ons weten en mail naar: help@festivalvoordevloed.nl
De Redders van Dordt en Festival Voor de Vloed zijn projecten van www.lexlab.nl
Het Lexlab ontwikkelt workshops, projecten en lessen op het gebied van technologie, gemixt met kunst, cultuur en burgerschap. Met onze play-based lesmethode ontdekken èn ontwikkelen kinderen spelenderwijs 21st century skills als digitale geletterdheid, creatief denken en computional thinking.