Clabis

De naam Chablis is wereldwijd bekend. In de VS werd de populariteit zo groot dat het lange tijd synoniem was voor droge witte wijn en werd ten onrechte op etiketten van Amerikaanse wijn gebruikt. Inmiddels is de naam Chablis wettelijk beschermd.

De Bourgogne bestaat feitelijk uit een zestal gebieden waarvan Chablis het meest noordelijk is gelegen. Naast het stadje Chablis (met slechts een kleine 2500 inwoners) hebben nog 16 omliggende kleine gemeenten het recht om de benaming Chablis te gebruiken mits er aan de voorwaarden van de AOP is voldaan. Wijn met de AOP Chablis is witte wijn gemaakt van Chardonnay die groeit op unieke krijtbodems die eeuwen geleden zijn gevormd door afzetting van schaal en schelpdieren. Wijnboeren in deze regio mogen ook andere druiven aanplanten om wijn van te maken maar die mogen dan niet de benaming Chablis dragen.

Door zijn noordelijke ligging onderscheiden de Chablis wijnen zich van de witte Bourgognes uit de Côte d’Or door een hogere zuurgraad en een licht ziltige toets. De mooiste (en ook de duurste) wijnen uit Chablis komen van een helling direct ten noorden van de plaats Chablis die uit puur krijt bestaat en de wijngaarden hierop hebben een perfecte ligging ten opzichte van de zon. Hierop liggen de Grand Cru wijngaarden, 7 in totaal. Verder zijn er een 40-tal Premier Cru wijngaarden, gelegen in en rond het dorp Chablis, ook hier is het kalkgehalte in de bodem hoog. De wijngaarden die verder weg zijn gelegen dragen de benaming Chablis of nog verder Petit Chablis. Deze laatst genoemde ligt ten westen van Chablis en heeft het minst vaak het kalksteen welke de Chablis wijnen beroemd hebben gemaakt. De Petit Chablis wijnen zijn eenvoudiger en kunnen het beste jong gedronken worden. De Chablis Grand Cru zijn wijnen van wereldklasse en hebben een groot rijpingspotentieel.

In het dorp Lignorelles even ten noordwesten van de plaats Chablis is een familiebedrijf dat al generaties lang van vader op zoon wordt doorgegeven ‘Domaine Roland Lavantureux’. Naamgever Roland erfde de wijngaarden van zijn vader en begon de wijnen vanaf 1979 op fles onder de huidige domeinnaam te verkopen, hij breidde het bezit uit met enkele Premier Cru en Grand Cru wijngaarden in Chablis. Zijn zonen David en Arnaud, die sinds 2010 driemaal zijn uitgeroepen tot beste jonge wijnproducenten in de Bourgogne, blijven de erfenis van de familie op het gebied van wijn maken tot op de dag van vandaag voortzetten.

Zowel in de wijngaarden als in de kelders streven ze naar verbetering op een manier waardoor het terroir in het glas beter tot uiting komt. Hun harde werk heeft niet alleen geleid tot enkele uitmuntende Chablis-wijnen maar ook tot enkele hoogwaardige witte Bourgognes die zich met de beste wijnen van de Côte de Beaune kunnen meten.

In de wijngaarden wordt een principe van ‘Viticulture Intégrée’ gehanteerd: geen gebruik van pesticiden en de voorkeur aan een natuurlijke bodembedekker of ploegen van de wijngaard.

De wijnbereiding is zo natuurlijk mogelijk. Thermoregulatie wordt toegepast om de temperatuur tijdens de gisting laag te houden en complexiteit van het fruit te verkrijgen. Verder wordt er uitsluitend ingegrepen daar waar het nodig is. De rijping vindt plaats in roestvrij staal of in Frans eikenhout, afhankelijk van elke ‘cuvée’ en ook van het kenmerk van elke Vintage.

Alle werkzaamheden in de wijngaarden tot aan het bottelen worden door de broers zelf gedaan. Zij zorgen ervoor dat alle stappen tot aan het proeven onder controle zijn.

Naast de Chablis wijnen zijn er van moederskant ook een tweetal wijngaarden geërfd ten noorden van Chablis in Tonnère waar uitsluitend Bourgogne Chardonnay wordt gemaakt en in Epineuil. Op deze laatste wijngaard is uitsluitend Pinot Noir aangeplant zodat ze ook een rode Bourgogne produceren, en wat voor één. Waar de noordelijke ligging eerst een nadeel was, is door de klimaatverandering het plaatsje Epineuil zeer interessant geworden om rode kwaliteitswijn te maken. Deze Pinot Noir is voor 25% op RVS gevinifieerd en voor 75% op houten pieces van 228 liter waarvan een deel nieuw eiken. De wijn is rijk en rondborstig, duidelijk pinot noir fruit met heerlijke roostertonen van de houtrijping en een lang talmende afdronk.

 

Jan Pieter de Vlieger

Eigenaar van Frans van den Hoogen Wijnkoopers Anno 1844.
Vinoloog van de Wijnacademie, Oinos wijnproefkunde, Wijn-spijs Academie voor Gastronomie.