Met het EK voetbal, Wimbledon, Tour de France, Le Tour Femmes en de Olympische Spelen is het deze zomer smullen voor de sportliefhebber. En zeker ook voor de regionale sportfanaten, want bij de ‘Spelen’ in Parijs zijn de Drechtsteden goed vertegenwoordigd. Waterpoloster Brigitte Sleeking, zwemster Kim Busch, turnster Naomi Visser en beachvolleyballer Yorick de Groot zijn van de partij.

De magie van de Olympische Spelen is als het ware bijna voelbaar, zo dichtbij vindt het grootste sportspektakel van de aarde plaats. Op dat mondiale superpodium mogen Brigitte Sleeking, Kim Busch, Naomi Visser en Yorick de Groot zich meten met de allerbesten in hun tak van sport. De vier regiosporters hebben een staat van dienst opgebouwd als sporter van internationale allure, met ieder een afzonderlijke ervaring met de Olympische Spelen tot nu toe.

Tekst: Arco Bomgaars

 

Brigitte Sleeking

De Dordtse waterpoloster Brigitte Sleeking (26) weet wat het is om internationaal succes te hebben. Met het Nederlands team stond zij vorig jaar op de hoogste trede van het erepodium tijdens het WK in het Japanse Fukuoka, na de winst in de eindstrijd tegen Spanje. De ogenschijnlijk koele Sleeking besliste de noodzakelijke strafworpenreeks door Oranje naar het goud te schieten. Aan het begin van dit kalenderjaar veroverde zij met het Nederlands team, in eigen land, de Europese titel door wederom Spanje te kloppen (8-7). De bijdragen aan het succes van het Nederlands team en haar Griekse club Vouliagmeni bleven niet onopgemerkt: Brigitte Sleeking werd eind vorig jaar uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Met die prachtige persoonlijke titel begint de gelouterde steunpilaar van het Nederlands team aan de olympische missie.

 

‘Uitgeroepen tot beste speelster van de wereld’

 

Kim Busch

Kim Busch (26) mag met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. De Dordtse zwemster was drie jaar geleden in Tokio al van de partij bij de Olympische Spelen, die toen nog overschaduwd werden door de gevolgen van het coronavirus. In Parijs is de internationaal zeer gelouterde Kim Busch in ieder geval één van de schakels in de 4×100 meter vrije slag-estafetteploeg maar hoopt zij stiekem ook nog op een individueel nummer uit te kunnen komen. Dit jaar veroverde zij met de Nederlandse ploeg nog goud tijdens het WK in Qatar.

 

Naomi Visser

Eigenlijk had de Papendrechtse turnster Naomi Visser (22) in 2021 haar olympische debuut moeten maken in Tokio. Daar kwam het toen niet van: kort voordat zij naar de Japanse hoofdstad zou afreizen testte zij positief op corona. En hoewel zij vervolgens negen negatieve tests afleverde, moest zij thuisblijven omdat het risico te groot zou zijn dat ze alsnog het virus onder de leden zou hebben. Parijs is in dat opzicht dus een herkansing voor de introverte sporter, die is uitgegroeid tot een stabiele en belangrijke waarde in het Nederlands turnteam dat zich via een geslaagd optreden tijdens het WK in Antwerpen kwalificeerde. Drie jaar na dato krijgt Naomi Visser dus toch de kans op revanche.

 

Yorick de Groot

Waar de andere drie regiotoppers al langer zeker waren van plaatsing voor Parijs, kreeg de Sliedrechtse beachvolleyballer Yorick de Groot – hij wordt in juli 24 jaar – begin juni het groene licht voor deelname aan de Spelen. Samen met Stefan Boermans meldt hij zich straks in de Franse hoofdstad en dat is al een verhaal op zich. De aanloop naar de Olympische Spelen was namelijk een enorme race tegen de klok voor het tweetal, dat met veel blessureleed te kampen had. Eerst was Yorick de Groot vanwege een rugblessure lange tijd uitgeschakeld, vervolgens hield een rugkwetsuur ook Stefan Boermans aan de kant. Net op tijd haalde het tweetal voldoende punten om zich te kwalificeren en samen de olympische droom waar te maken.