Jan van Neerbos is belastingadviseur en partner bij Verstegen. Zijn uitgebreide kennis van het fiscale en civiele recht vertaalt hij graag naar bondig en praktisch (fiscaal) advies. Als het om complexe zaken gaat is Jan messcherp. In zijn vrije tijd beoefent hij een sport die ook precisie vergt: Japans zwaardvechten.
‘Waar de politiek al jaren tegenaan zit te hikken is een herziening van ons belastingstelsel’
Ik kan er niet omheen om in mijn column iets te zeggen over de fiscale maatregelen in het hoofdlijnenakkoord van onze nieuwe regering. Er waait een nieuwe wind door Nederland met drie regeringspartijen die niet worden gehinderd door vorige regeringsdeelnames. Dus ik keek met belangstelling uit naar de fiscale plannen.
Waar de politiek al jaren tegenaan zit te hikken is een herziening van ons belastingstelsel. Het huidige is namelijk erg complex. Alleen al de eigenwoningregeling waarin de hypotheekrenteaftrek wordt geregeld, is dusdanig ingewikkeld dat ik de stelling wel aandurf dat er niemand in Nederland is die de regeling helemaal kan uitleggen zonder zelf een paar keer vast te lopen. Onze nieuwe regering rept met geen woord over een belastingherziening en laat de hypotheekrenteaftrek ongemoeid. En zo blijven we weer vier jaren op dezelfde ingewikkelde manier doorgaan met hier en daar wat kleine aanpassingen in de wetten die het systeem verder zullen compliceren.
Wat je positief zou kunnen uitleggen, is de beoogde verlaging van de belasting in box 2. Dit is de belasting die moet worden betaald als een ondernemer dividend uitkeert uit zijn B.V. De heffing gaat terug van 33% naar 31%. Nu wordt de 2% stijging teruggegeven die tijdens de nacht van 21 september 2023, waarin het parlement opeens de macht had, werd opgelegd om de giftenaftrek in de B.V. te behouden. Maar nog geen half jaar terug was het belastingtarief in box 2 niet meer dan 26,9%. Waar je tegenwoordig blij mee moet zijn als ondernemer. Die giftenaftrek wordt volgens de plannen dan toch weer beperkt. Blijkbaar moest er nog een politieke rekening worden vereffend.
Verder zijn er in de fiscale plannen weinig bijzonderheden voor het MKB te ontdekken. Het enige lichtpuntje is het niet verlagen van de MKB-winstvrijstelling. Dit levert ondernemers in de inkomstenbelasting een netto voordeel op van 0,31% minder belastingafdracht over hun winst. Bij € 50.000 winst toch al gauw € 155 voordeel. Niet een voordeel dat de harten van de ondernemers sneller zal laten kloppen.
Bij de laatste verkiezingen zijn de stuurlui die aan wal stonden naar het schip gedirigeerd. Het ziet er alleen (nog?) niet naar uit dat het schip echt gaat afvaren. Blijkbaar blijven de nieuwe fiscale stuurlui toch liever aan wal staan.