André van Zanten heeft “de leukste job van Nederland”, hij komt alleen maar op feestjes en hoeft nooit een broodtrommel mee te nemen want overal waar hij komt, is catering. Andrés passie is ballonnen vouwen. En daarmee maakt hij heel veel kinderen én volwassenen blij.

Tekst: Anne-Marie Loran

“Ik kan in principe alles maken wat kinderen vragen”, begint André (44). “Ik stond een keer in winkelcentrum Sterrenburg en toen kwam er een klein meisje met haar vader. Ik dacht: die wil vast een prinses van Frozen. Maar ze wilde een Hetty stofzuiger, een roze met oogjes erop.” Het creatieve zat er al vroeg in bij André en bij de buurtspeeltuin, gerund door zijn ouders, kreeg hij alle vrijheid om zijn talent te benutten. Twintig jaar geleden begon hij met ballonvouwen. “Ik stond vaak met mijn suikerspinnenkarretje op kinderfeestjes en mensen vroegen regelmatig of ik ook een clown of entertainer kon regelen. Toen dacht ik: dat kan ik zelf wel.” Hij kocht een boekje en ballonnetjes bij de speelgoedwinkel en begon te oefenen.

Kindjes blij maken

Ikea was zijn eerste grote klant. “Elke zaterdag stond ik daar als ballonnenclown voor de deur en dan maakte ik een bloemetje, een zwaardje. En weer een bloemetje en een zwaardje. Acht uur lang.” Maar André wilde niet als een machine 300 ballonfiguurtjes per uur uitdelen. André gepassioneerd: “Ik wil kindjes vooral blij maken, dat het kindje dat aan de beurt is alle aandacht krijgt en mij kan vragen wat ze wil, en dat we dat dan samen maken.” Hij bekwaamde zich in moeilijkere figuren en ging optreden als ballonartiest, in een mooi gestreept pak met felle kleuren. En hij bedacht de naam ‘ballonvouwer’. In het begin werkte hij er nog naast als vorkheftruckchauffeur, maar dat is niet meer nodig. “Kinderfeestjes zijn er altijd en zijn niet seizoensgebonden”, licht André toe. Hij heeft inmiddels ook een behoorlijke klantenkring onder BN’ers opgebouwd, zoals Jandino, Najib Amhali, Bas Smit, Nicolette van Dam, Robert Doornbos. Hij is zelfs op tv geweest, onder andere in het programma Zappelin van de NPO.

Dansvloer vol ballonnetjes

André entertaint ook op festivals en bedrijfsfeesten, bijvoorbeeld bij Tony’s Chocolonely, waar zo’n 4.000 man komen. “Soms zie je mensen dan al denken: ik ga nu iets vragen, dat gaat hij nooit kunnen! En dan is het leuke dat je dat juist wel doet”, lacht André. “Ik maak ook vaak haarbandjes met dieren erop, zoals een flamingo of een eenhoorn. Dan zie je later op de avond een dansvloer vol ballonnetjes.” Vooral André en Disney vormen een goed huwelijk. “Ik doe veel filmpremières voor Disney in Nederland en krijg vaak van tevoren al stukjes van een film toegestuurd, zodat ik weet hoe de figuurtjes eruitzien.” Hij vervolgt: “Toen Frozen uitkwam, moest ik wel even goed bedenken hoe ik de haartjes van sneeuwpop Olaf kon maken van ballonnen.”

Ballonnenkastelen

De ballonnen komen inmiddels met pallets binnen bij André, die ook ballonbogen, -pilaren en zelfs hele ballonkastelen maakt. “Dat zijn megaklussen. Gelukkig helpen mijn vrouw en moeder dan mee want knoopjes leggen in ballonnen blijft handwerk, als ik dat 10.000 keer achter elkaar moet doen, staan mijn handen wel krom.” Na zo’n evenement haalt hij de ballonnen ook weer op. Om ze vervolgens lek te prikken en in de groene bak te deponeren, ze zijn namelijk honderd procent biologisch afbreekbaar. “Dat heb ik altijd al belangrijk gevonden, want kinderen stoppen ballonnen vaak in hun mond.”

André besluit: “Heel veel mensen verwachten dat je als ballonartiest een hondje of een bloemetje gaat maken. Dan is het wel heel leuk als je Mario maakt of Pikachu. Als kinderen dan de wow-factor krijgen, weet ik dat ik het goed heb gedaan.”