‘Het publiek kan zich verheugen op een avondvullende  show vol uiteenlopende boybandmuziek’

Zestig  jaar jongensgroepmuziek in één avond

Van The Jackson 5 tot One Direction en van Backstreet Boys tot Boyz II Men: de show Story of Boybands bevat de muziek van de meest uiteenlopende internationale jongensgroepen. Een show die op 25 oktober naar het Dordtse Bibelot komt en waarin Charly Luske, Leon Sherman en Tommie Christiaan, samen met een geweldige band, de nummers van en de verhalen achter de boybands laten horen.

Tekst: Arco Bomgaars

Na eerdere shows met de muziek van zijn idool en voorbeeld George Michael en rasentertainer Robbie Williams ging de veelzijdige Charly Luske voor een nieuwe tournee met een avondvullend programma op zoek naar dwarsverbanden met de vraag: wat hebben George en Robbie gemeen? “Daarbij kwam het antwoord dat zij allebei in een jongensgroep hadden gezeten, een imagoverandering hadden doorgemaakt en in een keurslijf hadden gezeten om vervolgens vrij te breken en ook niet-onbesproken gedrag te vertonen,” schetst Charly. “Er was zo’n grote catalogus met de meest geweldige muziek die door boybands vanaf de jaren zestig tot nu toe is gemaakt, dat we daar iets mee moesten doen.”

Dansjes

Maar om ‘jongensgroepmuziek’ te brengen, was het formeren van een eigen boyband voor Luske, die in het verleden deel uitmaakte van de boybands Velvet en X Marks The Spot en in de musical Boy Band speelde, wel een voorwaarde. “Ik heb vrijblijvend Leon en Tommie gevraagd. Twee totaal verschillende types qua uiterlijk en stem, zodat we elkaar zouden aanvullen. Bovendien had ik al eerder met beiden gewerkt. Het hele plaatje moest kloppen: we zouden de dansjes gaan doen uit de videoclips en het moest net zo goed klinken als de originele nummers.” Om uit dat grote scala aan boybands en hun nummers een keuze te maken, was een verdraaid lastige klus. “Eigenlijk moesten alle boybands uit zestig jaar muziekgeschiedenis in de show zitten, maar dat zou een hele lange show worden. Dus sommige boybands stippen we net aan met een refreintje van een liedje, andere boybands hebben acht of negen nummers in de show.”

Drie pijlers

Ruim dertig boybands passeren de revue tijdens Story of Boybands, een show die inmiddels de reprise beleeft. “In deze show zitten ook nieuwe boybands, zoals bijvoorbeeld Westlife, 3T en Boyzone, en in 2025 komt een derde seizoen waarbij we de helft van de show vervangen door boybands waarvan mensen zich afvragen: is dit wel een boyband?” En dat brengt Charly Luske bij de kern: wat is nou eigenlijk een boyband? “Zingen, dansen en er goed uitzien, dat zijn wel de drie pijlers van een boyband. Maar sommige mensen zeggen: The Beatles is ook een boyband, alhoewel zij niet dansen. Maar de Bee Gees dan? In de show van volgend jaar gaan we de lijn iets verleggen, dat kan ik wel als tipje van de sluier prijsgeven. Dan komen er boybands in de show die nu al door het publiek aangevraagd worden.”

Single

Op de vraag of hij een favoriete boyband heeft, volgt geen lange pauze: “De nummers van de Backstreet Boys heb ik grijsgedraaid. Die hoefde ik qua tekst nauwelijks in te studeren, want die kende ik nog. Of er ook nummers van Velvet en X Marks The Spot in de show zitten? Zeker niet, die pasten er ook als grapje niet in. We hebben wel, ter promotie van de tour, een single – een ballad – opgenomen.” Het publiek kan zich verheugen op een avondvullende show vol uiteenlopende boybandmuziek. Luske verheugt zich op een terugkeer naar de regio Dordrecht. “Het is gewoon een fijne buurt, waar het enthousiasme altijd erg groot is. Met de show over George Michael hebben we ook in Bibelot gestaan. We komen er heel graag en zullen ook, met de derde versie volgend jaar, wat mij betreft terugkeren.”