V.l.n.r. Ron de Vogel (Ondernemersfonds Krabbepolder Zeehaven), Joyce Lipman (organisator Open Bedrijvenroute),
Sabrina de Groot (Dordt Onderneemt) en Hans Schutte (Ondernemersfonds Krabbepolder Zeehaven).


Op 30 januari 2025 organiseert het Ondernemersfonds Krabbepolder Zeehaven de eerste Open Bedrijvenroute Dordrecht. Dit evenement biedt bedrijven de mogelijkheid om middelbare scholieren kennis te laten maken met hun bedrijf en de verschillende carrièremogelijkheden. Het doel is om de leerlingen te enthousiasmeren voor werken in de techniek en bouw.

Tekst: Roxanne Sebes | Fotografie: Daphne Krijgsman

De bedrijvenroute vindt bewust plaats in januari omdat de scholieren vanaf februari en maart hun profiel gaan kiezen. Er worden ruim 500 vmbo-leerlingen verwacht van Yuverta, het Stedelijk Dalton Lyceum, Insula College en het Marnix College. Het is de eerste keer dat de bedrijvenroute plaatsvindt. “Het enthousiasme kwam van beide kanten,” vertelt Joyce Lipman, die voor het Ondernemersfonds de organisatie op zich neemt. “Scholen zijn zoekende in hun contact met het bedrijfsleven. Andersom staan bedrijven te springen om contact met jonge mensen. Er was dan ook meteen veel draagvlak voor dit initiatief.” Zo ook vanuit Team Dordt Onderneemt van de gemeente Dordrecht. “We zijn blij dat het ondernemersfonds goed gebruikt wordt. Deze manier is een voorbeeld voor andere ondernemersfondsen. We ondersteunen dit soort initiatieven om de bedrijvigheid in de stad aan te wakkeren. Daar zetten we graag ons netwerk van onderwijs en bedrijven voor in,” zegt Sabrina de Groot, accountmanager.

Geheel verzorgd programma

De bedrijven leggen een symbolisch bedrag in voor het optuigen van het evenement. Het Ondernemingsfonds neemt het grootste deel van de kosten voor haar rekening. De gemeente Dordrecht heeft daar een mooie bijdrage aan geleverd. Voor scholen is het daarom gratis. De leerlingen worden op school met bussen opgehaald en afgezet bij bedrijven. Ze leggen drie bezoeken af. De bedrijven organiseren zelf de activiteit. “Het wordt een tof programma waarin de leerlingen ook echt iets op locatie gaan doen, rekening houdend met de veiligheid, en daarom zullen ze bij veel bedrijven een hesje met helm moeten dragen. De bedrijven roosteren personeel uit en gooien letterlijk hun deuren open. We zorgen voor een goede verdeling van bedrijven, zodat de leerlingen verschillende indrukken krijgen.” Bij zo’n dagje uit hoort een lekkere versnapering. Joyce: “DrechtWerk regelt de lunchpakketten. Ook daar zoeken we weer de lokale samenwerking.”

Zaadje planten

Het enthousiasme bij de bedrijven komt veelal uit eigen ervaring, merkte Joyce. “Een van de ondernemers kreeg ooit zelf de kans om op jonge leeftijd opgeleid te worden onder begeleiding. Dat wilde hij teruggeven.” De manier waarop dit evenement aangepakt wordt, spreekt enorm aan. “Scholen en bedrijven werken samen op kleinere schaal, maar dit is een groot evenement. Met elkaar bereik je veel meer. Voor een eerste keer vind ik ruim 500 leerlingen al een heel mooi aantal, maar als het aan de bedrijven ligt komen er nog meer jongeren kijken.” En zo wordt er hopelijk een zaadje geplant om later te oriënteren op een baan in de techniek of bouw. “Of ze hebben iemand in de familie bij wie dat past, want ze vertellen er thuis over of nemen een gadget mee van een bedrijf.” Joyce wijst de bedrijven op de meiden die komen kijken. “Het is een kans om meisjes te interesseren voor deze branche, want zij horen ook gewoon in de techniek. Ik vraag de bedrijven om daar in de activiteiten rekening mee te houden.” Gezien de leeftijd van de leerlingen, tussen de 12 en 15 jaar, is Joyce benieuwd hoe zij de dag beleven. “Het zijn pubers en die hebben meestal een lage concentratieboog. We zorgen er dan ook voor dat er geen urenlange rondleidingen plaatsvinden. De leerlingen moeten vooral lekker aan de slag en gaan beleven.”

Het evenement is nog niet begonnen of het smaakt al naar meer. “Dit kan zeker een jaarlijks evenement worden. Dordrecht heeft veel te bieden. We proberen het nu eerst op deze schaal, maar je zou dit nog breder kunnen trekken naar andere bedrijventerreinen.”

Meer informatie over het evenement is de vinden op de website.
www.ondernemersfondskpzh.nl/open-bedrijvenroute