Extra vierge olijfolie is alleen voor salades en niet om in te bakken
Dit is een fabeltje waarmee olijfolie van slechte kwaliteit wordt verkocht voor doeleinden in de keuken zoals bakken. Extra vierge olijfolie is de enige echte pure olijfolie die wordt verkregen uit het persen van hele olijven. Vierge betekent eerste persing, maar ‘extra’ vierge betekent dat het van de allerbeste kwaliteit is. De olie heeft een lage zuurgraad en is op alle vlakken perfect. Daarom heeft het ook de meeste smaak en de meeste voordelen voor je gezondheid.
Je kan extra vierge olijfolie gebruiken om in te frituren
Dat klopt! Extra vierge olijfolie kan veilig verhit worden tot wel 180 graden (of zelfs hoger). Dit kan enigszins ten koste gaan van de smaak, maar dat betekent niet dat de olijfolie na verhitting slecht voor je is. Olijfolie van mindere kwaliteit wordt geraffineerd en verliest daarom juist alle goede eigenschappen.
Extra vierge olijfolie is altijd goede kwaliteit
Niet waar. Er is veel verschil in kwaliteit als het om extra vierge olijfolie gaat. Om een olie extra vierge te noemen is het verplicht dat het olie van een eerste persing is én dat de zuurgraad laag is. Maar als de kwaliteit van de olijven minder goed was (dit kan verschillende redenen hebben), kan de zuurgraad ook door chemische processen verlaagd worden. Let dus altijd op de herkomst van de olijfolie. Als je weet waar je olie vandaan komt én wanneer het geproduceerd is, weet je ook of het goede kwaliteit is.
Goede olijfolie smaakt pittig
Kruidig, grasachtig, aangenaam, fris en een pittige afdronk. Dat is waar je een goede olijfolie aan kan herkennen. Die peperige smaak duidt op de aanwezigheid van antioxidanten. Dat maakt olijfolie zo goed voor je! Toch is er veel verschil in de smaak van olijfolie dus ontdek wat jij zelf lekker vindt.
Lees hier het vorige artikel: Ruud Baan | ‘Het is niet de grote Ruud Baan-show’
Wil je meer weten over Ruud Baan? Wij hebben ook een interview met hem gehouden over zijn carrière en de toekomst hiervan.