‘Effe een avondje rock-’n-rollen’, kan met geen enkele Nederlandse band zo goed als met Liptease. Met authentieke dansjes, vette grooves, perfecte Victory Rolls en gelikte vetkuiven ‘verLipteasen’ ze de grootste klassiekers en de nieuwste dancetracks.

Meng de muziekstijl van grote rock-‘n-roll-legendes als Elvis, Chuck Berry en de meerstemmigheid van de Andrews Sisters met hits van nu of grote klassiekers en een Liptease-hit is een feit. De zeskoppige band goot hun Liptease-sausje over nummers als Happy van Pharell Williams en Nothing Else Matters van Metallica. Hoe ver deze nummers ook van elkaar af staan, het werkt. “De stijl waar wij de liedjes in gieten is tijdloos en altijd vrolijk. We maken overal een feestnummer van”, aldus drummer Marc Burger (alias Beatin’ Burger) uit Dordrecht.

Toch lenen niet álle nummers zich ervoor om gecoverd te worden door de Nederlandse Rockabillyband. “Er moet wel iets in een liedje zijn dat je triggert. Óf je moet het echt helemaal kut vinden en denken: Ja hoi, daar gaan we even wat vets van maken”, vindt brunette Frederieke Kroone (Rocksteady Freddy). “Het is net als eigen nummers schrijven. Van de twintig nummers die je schrijft, zijn er twee écht heel goed. De andere lijken óf te veel op het origineel, of zijn het gewoon net niet”, legt gitarist Wesley Nuis (Wah Wah Wes) uit.

Holland’s Got Talent

Liptease werd zeven jaar geleden opgericht, in een deels andere formatie dan nu. In 2014 verkreeg de band landelijke bekendheid door deelname aan de talentenjacht Holland’s Got Talent. De band haalde de finale. De roodharige Sjharlie Vos, oftewel Foxy Sjharlie: “Voor onze deelname werden we gezien als ‘te rock-‘n-roll voor het commerciële publiek’ en het rock-‘n-roll-publiek vond ons te commercieel. Holland’s Got Talent kwam op ons pad en we dachten: we doen gewoon mee en kijken hoe vaak we op televisie komen en of het ons bekendheid oplevert.” Het bleek een gouden zet.

“Sindsdien hebben we veel toffe shows in het buitenland mogen doen, onze Kersttour met de Liptease BIGband en theatertour opgezet en gespeeld op festivals als Paaspop en Concert at Sea”, vertelt blondine Katie van Steenis (Wild Cat Katie). Liptease maakte onder andere een trip naar het verre Thailand en toerde door Duitsland, waar de band goed wordt ontvangen.

Wantijpop ontbreekt nog

Spelen in Dordrecht voelt voor de band als thuiskomen. Twee keer per maand repeteren de zangeressen en bandleden in Marc’s minitheater de Melkbus op de Noordendijk. Sjharlie: “We hebben een grote achterban in Dordrecht merken we. Vorig jaar stonden we op Palm Parkies. Het veld stond van voor tot achter helemaal vol. Iedereen lalde mee en er waren meiden in het publiek verkleed à la Liptease.” Marc vult aan: “We hebben zo’n beetje overal in Dordrecht gespeeld, alleen Wantijpop ontbreekt nog.”

Er is nog genoeg tijd om die droom te verwezenlijken, want het einde van Liptease is nog lang niet in zicht. “Ik kan me niet voorstellen dat we dit niet meer doen. Voor heel mijn leven reserveer ik de woensdagavond om met Liptease te repeteren”, aldus Wesley. Met een vette knipoog blikken de drie dames vooruit. “Over tien jaar zijn we waarschijnlijk helemaal gebotoxt en moeten onze pakjes worden aangepast. De jurkjes zijn dan een stuk langer.”

Ideeën voor nieuwe covers hebben de muzikanten genoeg, maar hun uiteenlopende stijl leidt nogal eens tot discussie. Contrabassist Jesse van der Heijden (Jesse James) smeekt al jaren om Radar Love van Golden Earring, tot nu toe tevergeefs. “Ook al is dat liedje supermakkelijk en lijkt het in onze stijl veel op het origineel: als je die speelt, gaat iedereen uit z’n murf (vrij vertaald: dak)”, aldus de Brabander.

De band droomt nog van een plaat op vinyl, toeren binnen en buiten Europa, meer televisieoptredens en ziet ook een realityshow wel zitten. “Én ik wil Liptease barbies”, vult Frederieke toe aan de wensenlijst. “Ja, dat is ook serieus een droom van mij, dat zou ik zó leuk vinden”, reageert Sjharlie enthousiast.

Vermeldingen

Tekst: Robin Nanninga
Fotografie: Petra Brouwer