Produceren van thee wordt een uitdaging
Voor veel mensen zal het drinken van een kop thee een moment van ontspanning of gewoon genieten zijn. En dat is ook heel goed. Maar het is voor theeproducenten tegenwoordig best een uitdaging om de thee te kunnen blijven produceren.
Klimaatverandering is een ware uitdaging voor hen en andere agrarische producenten. De oogsten zijn afhankelijk van bepaalde weertypen en nu gebeurt het steeds vaker dat, door afwisselende droogte en stortregens, deze halveren. Gelukkig heeft het op de prijzen van de thee nog niet veel effect. Taiwan bijvoorbeeld zorgt voor 20.000 ton thee, maar door die afwisselende droogte en stortregens zal deze hoeveelheid niet meer gehaald gaan worden. Het land behoort niet tot de grootste theeproducenten, maar daar komen wel de kwalitatieve theesoorten vandaan. Dus daar ligt een grote uitdaging. Er ontstaan veel plagen door het wisselende weer. Vroeger was het er pas warm vanaf mei, nu al in april. Dat is een ideale situatie voorongedierte. Thee is namelijk een gevoelig gewas. De afgelopen vier jaar hebben ze alles goed in de gaten gehouden en bevindingen vastgelegd. De eerste is dat de smaak van de thee al is veranderd en dat is dus een probleem. Ook landen als Kenia en Malawi hebben dezelfde problemen. Zij zijn in staat om meer dan de helft van de benodigde thee te produceren voor het Verenigd Koninkrijk. De grote boosdoener daar is vorst en hoge dagtemperaturen.Soms werd de oogst gehalveerd. En voor de komende jaren zijn de vooruitzichten negatief. Er moet dus actie ondernomen worden. Onderzoekers zijn daar al mee gestart en het is vooral van belang dater locatie-afhankelijke aanpak is. Dit verwacht je toch niet als je lekker aaneen heerlijke kop thee zit. Of in plaats van wijn, thee bij je maaltijd drinkt. Geniet ervan met volle teugen.
Lees het vorige artikel van 078MGZN: Het Theewinkeltje | De toekomst van thee