Angst of liefde voor gezondheid

Angst en liefde. Twee krachtige woorden die ver van elkaar af lijken te staan. In het dagelijks leven zijn ze nauw met elkaar verbonden. Handelen uit angst of uit liefde is natuurlijk een enorm verschil. Een verschil dat ervoor kan zorgen dat jij keer op keer je gewenste doel niet behaalt. Je blijft het jojo-effect ervaren. Of het lukt maar niet om jezelf naar de sportschool te slepen. Steeds val jij terug in oude gewoontes.

Heb jij er weleens bij stil gestaan dat je waarschijnlijk bang bent om te veranderen? Dat je liever in je comfortzone blijft zitten waarin alles veilig en vertrouwd aanvoelt? Dat je de avonden liever spendeert op de bank, dan dat je in beweging komt?

Veel vrouwen zijn bang om te veranderen. Bang om oude gewoontes op te geven. We blijven liever de makkelijke stamppot op tafel zetten dan een heerlijke gezonde salade. Al dat groen kan natuurlijk best beangstigend zijn.

Angst

En áls we dan de stap hebben gezet om daadwerkelijk wat te gaan doen aan onze levensstijl, dan nóg stellen we vaak een doel op vanuit angst. Voorbeeld: “Je wilt afvallen omdat je mooi wilt zijn voor je partner of omdat je net zo slank wilt zijn als die ene vriendin. En als je je doel vervolgens niet behaalt dan geef je anderen de schuld. Dan wijs je al snel in andere richting. Je geeft de sportschool de schuld, het dieet dat je hebt gevolgd of je partner die jou maar niet voldoende lijkt te steunen.”

Handelen uit angst zorgt ervoor dat je jezelf klein maakt. Je vindt jezelf niet belangrijk genoeg. Het geeft je een gevoel van jaloezie, je toont vluchtgedrag en het verwijdert je ver van de verantwoordelijkheid om actie te ondernemen.

Liefde

De redder in nood. De bevrijder van angst. Handelen uit liefde zorgt ervoor dat jij actie onderneemt, naar jezelf durft te kijken en uit je comfortzone durft te stappen. Want wie een gezonde levensstijl wil zal de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen en er veel voor moeten doen en laten!

Handelen uit liefde geeft je een duidelijk doel en inzicht waarom je je doel wilt behalen. Je wilt bijvoorbeeld afvallen omdat jij je zelfverzekerder en mooier wilt voelen. Of je wilt afvallen omdat jij jezelf op nummer één durft te zetten. Afvallen omdat alleen jij dat wilt en voor de liefde die je hebt voor je gezondheid.

5 tips om te handelen uit liefde in plaats van angst:

  1. Stel een doel en bedenk waarom jij dit doel zo graag wilt behalen.
  2. Schrijf iets op wat je eng vindt om te doen. Onderneem vervolgens actie om je angsten te overwinnen.
  3. Wees lief voor jezelf. Gun jezelf iedere week een ontspanningsmoment en plan deze in je agenda.
  4. Probeer een beeld te schetsen waar jij jezelf over een jaar ziet staan. Hoe zie je eruit? Hoe voel je je? Heb je je passie ontdekt?
  5. Stel jezelf de vraag als je een keuze maakt in je leven. Komt deze keuze voort uit angst of uit liefde?

Denk groot. Wees lief voor jezelf. Stap uit je comfortzone. Stel een haalbaar doel, alleen omdat jij dat wil. Maak je keuzes vanuit liefde!


Charda van der Vliet is eigenaar van Believe in. Zij helpt vrouwen naar een fit en gezond leven met haar succesvolle outdoortrainingen: “Functioneel FIT”