Pole Dancing is bij uitstek dé manier om je fit en vrolijk te voelen. Bijna niemand weet dat de oorsprong ligt bij het Chinese circus, want deze dansvorm wordt eigenlijk al snel in een ‘erotisch hokje’ geplaatst. Waarschijnlijk omdat de ontdekking ervan, in de jaren tachtig, in de stripclubs ligt.

Inderdaad, de combinatie van dans en atletiek kan net als alle soorten dans, ook sensueel uitgevoerd worden. Tegenwoordig is het een sport voor iedereen en de kans is groot dat deze ook op Olympisch niveau beoefend gaat worden. Iedere beweging of pose is een fysiek kunstwerk, bestaande uit de verticale paal en een sierlijk mensenlichaam eromheen. Zonder extreme spanning in het lichaam bestaat er geen uitvoering van deze sport, dat maakt het zo mooi. De combinatie van het lichaam dat zich boven de grond in ontelbaar veel posities en bewegingen op acrobatische wijze in balans houdt, geeft een absoluut wow effect. Van je kruin tot aan de puntjes van je tenen, alles werkt mee. Als je bezig bent is de uitwerking wat triggert, lukt het? Hoe kom ik daar? Hoe kan het nog beter, mooier en leniger worden uitgevoerd?

Paaldansen is een verslaving

“Het is nooit af en je bent nooit goed genoeg, er is altijd meer”, vertelt Irina Develaque, eigenaresse van Maira Dance Paaldansstudio in Dordrecht. “Hierdoor ontstaat een gezonde, sportieve gedrevenheid die ervoor zorgt dat je samen met je collega dansers ontzettend veel lol, teamwork en motivatie beleeft tijdens de trainingen.” Het is een ideale manier als je op zoek bent naar afleiding en ontspanning. Je bent maar met één ding bezig tijdens de training en dat is zorgen dat je in de paal komt en de oefeningen uitvoerbaar maakt. Niks anders aan je hoofd dan Pole Dancing, heerlijk!

Aan de slag!

Om grip te krijgen en te houden dans je met blote benen en armen. Dus na de warming up gaan de joggings en de leggings uit. Klaar voor de start. In de basis houden twee armen de paal vast. Je binnenste arm is gestrekt en je buitenste gebogen. Je staat op je tenen met je buitenste been gestrekt opzij. Nu neem je een korte aanloop naar buiten gericht en je houdt grip, sneller, sneller, voeten los!! Benen in positie en draaien maar, rond en rond en rond…

Tekst: Heike Elbert
Fotografie: Petra Brouwer