De een verklaar hem voor gek, de ander heeft niets anders dan respect voor de leefstijl van de Dordtse Jamal Arkema. Wat hij allemaal moet doen en moet laten voor zo’n lichaam? We vroegen het hem vlak voor zijn belangrijkste wedstrijd tot nu toe.

Nummer 1 worden bij de wedstrijd Men’s Physique Iron Man 2017, dat is het doel van Jamal als we hem spreken in een gezellig koffietentje. ,,Ik zit nu in de laatste fase van mijn voorbereiding, dus het is nu belangrijk om zo droog mogelijk te worden,” legt de 29-jarige uit. Die voorbereiding vergt nogal wat doorzettingsvermogen en toewijding als je bedenkt dat hij al een jaar lang toewerkt naar die ene dag: 12 november. Bij de Iron Man draait het om het totaal plaatje. Er wordt vooral gekeken naar de buikspieren en naar de omvang van de taille ten opzichte van de schouders; die moet zo smal mogelijk zijn. ,,Ze zijn op zoek naar het beste beach model, zo omschrijf ik het altijd. Alles moet kloppen; van je spieren tot je haar. Er zijn ook wedstrijden waarbij je als man in een string moet, maar dat is hier gelukkig niet het geval haha. Dan had ik echt niet meegedaan.”

“Ze zijn op zoek naar het beste beach model, zo omschrijf ik het altijd. Alles moet kloppen; van je spieren tot je haar”

Zijn uiterlijk is iets dat voor Jamal steeds belangijker is geworden de laatste jaren. ,,Toen ik 20 jaar was, zag ik een foto van mezelf en daar schrok ik echt van. Vanaf toen ging de knop om en ben ik op een ongezonde manier gaan afvallen door heel vetarm te eten. Ik ging bij een sportschool aan de slag als gastheer en kwam erachter dat ik niet goed bezig was. Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in voeding en fitness.” Na een tijdje is Jamal zelf sportlessen gaan geven en is hij een sportopleiding gaan volgen. Een groot onderdeel van Jamal z’n leven is voeding. ,,Ik track alles wat ik eet via My Fitness Pal: een app waarin je precies kunt bijhouden wat alle voedingswaarden zijn en hoeveel calorieën er in zitten. Ik moet weten wat ik binnen krijg. Een goed voorbeeld daarvan is dat ik liever bij de Mac ga eten dan in een normaal restaurant. Ondanks dat ik dan ongezond eet, weet ik wel precies wat overal in zit zodat ik daar de rest van de dag rekening mee kan houden.” ,,Ik zie mijn lichaam elke week veranderen en daarin zit voor mij de uitdaging. Maar het hebben van een doel is voor mij essentieel. Het kunnen toeleven naar een wedstrijddatum zorgt ervoor dat ik het volhoud.”

“Ik moet weten wat ik binnen krijg. Een goed voorbeeld daarvan is dat ik liever bij de Mac ga eten dan in een normaal restaurant”

Je zou denken dat Jamal er op deze manier een saai sociaal leven op na houdt, maar dat is niet zo. ,,Ik ga eigenlijk overal wel naar toe en omdat ik vaak zelf mijn eten meeneem, ben ik er niemand mee ‘tot last’. Ook ga ik vaak trainen met vrienden en eten we daarna samen onze ‘cheatmeal.’”

Dat Jamal echt wel van lekker eten houdt, is te zien aan de enorme snoepvoorraad die hij heeft opgebouwd voor na de wedstrijd. ,,Ik kan niet wachten om daaraan te beginnen. Alle repen die je je maar kunt bedenken liggen in dat kastje; van witte Snickers tot alle soorten Tony. Het is niet normaal, de Jamin is jaloers.” Het eerste wat Jamal gaat eten als hij het podium af komt, zijn pancakes met Nutella. ,,Ja, Nutella is mijn absolute favoriet.”

In de toekomst ziet Jamal zichzelf andere jongens begeleiden tijdens wedstrijden. ,,Ik heb nu drie jongens die ik begeleid dus het lijkt me mooi om dat verder uit te bouwen.” Voor de nabije toekomst heeft hij het plan om wat rustiger aan te doen. ,,Na aankomende zaterdag ga ik een jaartje iets meer ontspannen. Ik blijf wel trainen, maar ga ook tijd vrij maken om leuke dingen te doen. Lekker uiteten met mijn vriendin, daar heb ik zin in.”

Tekst: Marlies van der Neut
Foto: Petra Brouwer