Dankzij haar fotoshoot voor mannenblad Playboy en het persoonlijke verhaal achter die shoot heeft de Papendrechtse Mira Soeteman dit jaar opeens de status van veelgevraagd fotomodel én mediapersoonlijkheid gekregen. Voor 078Magazine kijkt zij terug op een knotsgekke periode, vertelt ze over haar toekomstwensen en werkt zij mee aan een totaal andere fotoshoot dan zij gewend is.

,,Met mij shoot je heel makkelijk’’, is het statement van Mira voordat zij in het Alblasserbos voor de camera van fotograaf Rob gaat poseren. Maar als tijdens de fotosessie blijkt dat het dit keer niet om modellenposes en –gezichtsuitdrukkingen maar om de ontspannen mens Mira draait, krijgt de shoot plotseling een spanningsveld. ,,Dit is heel anders dan ik gewend ben en dat maakt het leuk, anders maar ook moeilijk.’’

‘Met mij shoot je heel makkelijk’

Via Facebook in Playboy

Sinds enkele maanden is de 19-jarige Papendrechtse een gewild model voor veel fotografen. Haar verschijning in het septembernummer als playmate in het mannenblad Playboy heeft de ster van de Alblasserwaardse met raketsnelheid laten rijzen. ,,En dat terwijl ik eigenlijk heel klein ben en dus niet de modellenmaten heb’’, typeert Mira zichzelf. ,,Voordat ik in februari via Facebook door Playboy gevraagd werd voor een shoot, had ik wel wat modellenwerk gedaan voor een webshop en een modellenbureau. Nu moet ik kieskeurig zijn en niet op alles ja zeggen. Of ik bang ben dat ik nu voor altijd een Playboystempel zal dragen? Voor mijn gevoel heb ik tot nu altijd al een stempel gehad. Daar wil ik ook tegen vechten. Als je van opmaken houdt of je haar anders in de krul zit en je valt een beetje op, dan heb je al een stempel. Ik vind het een mooie prestatie, dat ik dat op mijn achttiende heb mogen doen. Ik ben trots op de shoot en het resultaat. Naaktfotografie wil ik niet meer doen, want ik heb in mijn ogen het hoogst haalbare bereikt.’’

Vlogs over beauty en het leven

De fotoshoot in Playboy heeft een hoger doel gediend: voor eens en voor altijd afrekenen met de mensen die haar vroeger pesten. Dat verhaal is zelfs door de landelijke media opgepikt. ,,Zat ik opeens voor interviews bij RTL Late Night of Radio 538. Ik zie mezelf niet als voorbeeld, maar heb wel veel reacties van jongere meisjes gehad die ook gepest zijn op school. Ik heb een statement willen maken: als je gepest bent, ga niet bij de pakken neerzitten. Ga doen wat je leuk vindt en probeer daar in uit te blinken.’’

Mira begeeft zich momenteel op verschillende terreinen. Ze zet nog steeds met veel plezier wimpers, het vak dat zij al een tijdje heeft uitgeoefend, ze werkt als model maar maakt ook vlogs. ,,Op beautygebied maak ik filmpjes op YouTube, maar ook vlogs over wat ik beleef. Daar wil ik in 2018 mee doorgaan, net als met het modellenwerk. Televisiewerk doen en reportages maken lijkt me ook heel leuk. Een boek schrijven? Dat zou misschien best nog eens kunnen gebeuren.’’

Voor een man in haar leven is vooralsnog geen plek. ,,Ik heb mijn Facebookmeldingen uitgegooid. Ik kreeg echt rare dingen, mensen die me ineens gaan uitschelden of acht keer gaan bellen op één avond. Ik trek blijkbaar de verkeerde aan. Op dit moment wil ik niet iemand die mij belemmert in mijn doen en laten.’’

Tekst: Arco Bomgaars 
Fotografie: Rob van der Teen