Sinds een half jaar wonen ze in het prachtige 400 jaar oude huis aan de Museumstraat 48 in Dordrecht: Saskia Trossèl en Anne Hoogwerf. Toen ze besloten om te gaan samenwonen wilde Saskia graag een appartement en Anne een tuin. Die combinatie bleek niet echt samen te gaan, totdat dit huis midden in het centrum te koop kwam.

Tekst: Marloes Wierckx
Fotografie: Petra Brouwer

Flink wat potten verf moesten er aan te pas komen om er een droomhuis van te maken. Ondanks dat de vorige bewoners het huis al grotendeels hadden gerenoveerd, kreeg het huis een stoere update. De keuken werd wel helemaal gesloopt en vervangen, waarbij de gave balken in het zicht bleven. Ook werd er in het hele huis een warme, houten vloer gelegd. Anne: “De ruimtes zijn smal en alles is scheef aan dit huis. We wilden graag een boekenkast, tv-meubel, eetkamerbank en genoeg opbergruimte in de woonkamer. Daarom hebben we deze meubelen op maat laten maken. We zijn allebei handig, maar hebben alles laten doen in dit huis.”

   

Saskia is nog steeds herstellende van ziekte die haar de afgelopen anderhalf jaar heeft zoet gehouden. Dat weerhield ze overigens niet van nog een aankoop: een toffe mobile home aan zee in Zuid-Frankrijk die ze zelf verbouwden tot beachhouse. Saskia: “Dat is echt een cadeautje. Het is een heerlijke plek waar we altijd naartoe kunnen en ondanks dat we erg van mooie spullen houden, hebben we in Frankrijk bouwmarkten afgestruind. Het voelt ontzettend goed daar en het heeft ons ook de mogelijkheid gegeven een kleine sabbatical in te lassen deze zomer.”

Historische feiten
– De Museumstraat werd rond 1610 aangelegd
– De naam was destijds: Nieuw Middelgraft
– De prijs voor de woning bedroeg in 1658 1800,00 gulden, het huis werd destijds gekocht door kunstschilder Jean Paijen
– De gevel werd ‘op de vlucht’ gebouwd. De gevel helt naar voren en steekt voor de rioollijn uit zodat het water niet naar binnen zou lopen tijdens een regenbui.

De twee nieuwe huizen vormen een mooi, nieuw begin van een gezond leven samen. Anne: “Echt alles is fijn aan de Museumstraat. In het begin moest ik wel heel erg wennen aan de groepen mensen hier voor de deur met camera. De gevel helt over dus mensen vragen ook nog geregeld of ‘dat wel goed gaat’. Binnen merk je daar niks van.” Saskia: “We wonen midden in de stad, maar het is toch super rustig. Mijn favoriete plek is toch wel in de eetkamer. In de zomer, op een regenachtige dag, kan ik ook gerust de houtkachel aansteken. Lekker knus. En de badkamer is ook fantastisch. Die is erg groot waardoor het een ware wellness is. Maar ook de tuin is een heerlijke plek. Als er in de museumtuin een concert is, genieten wij daar ook van. Dan is het net alsof we op vakantie zijn.”