DORDRECHT WIJNSTAD

Antoin Peeters is sinds 2015 een van de vaste presentatoren van het RTL Nieuws. Met zijn vrouw en twee dochters woont hij met veel plezier in het oude centrum van Dordrecht. Voor 078MGZN schrijft hij in elk nummer een vaste column.

Tekst: Antoin Peeters
Fotografie: Antoin Peeters

Als er één straat is in Dordrecht waar ik graag zou willen wonen, dan is het de Wijnstraat! Niet alleen omdat daar prachtige huizen staan, maar vooral vanwege die straatnaam. Ik ben namelijk al vele jaren groot wijnliefhebber en het lijkt me übercool om mijn huisadres te combineren met mijn favoriete bezigheid: “Jongens, ik geef een wijnproeverij, mijn adres is Wijnstraat 10.” Lachen toch?  Ik zou ook kunnen kiezen voor het fraaie dorpje Wijngaarden, maar dat ligt wel erg afgelegen in de polder achter Sliedrecht. Dat valt af. De Wijnstraat dus, alhoewel? Het is misschien toch een beetje overdreven om speciaal te gaan verhuizen voor een ‘leuke’ straatnaam. Er gewoon doorheen etsen, lopen of rijden kan immers ook.

En als je dat doet, zie je dat die straat ademt naar wijn. Een pakhuis met “Bordeaux” erop, of “Pauillac”. Want wat veel mensen niet weten is dat Dordrecht tussen de 13e en 17e eeuw een belangrijke rol speelde in de wijnhandel. Een column is niet echt de plek voor een uitgebreide historische uiteenzetting, maar toch effe kort. Veel wijn uit vooral Duitsland en later Frankrijk kwam in Dordrecht aan wal en werd hier vervolgens verhandeld. Een andere belangrijke wijnstad in die tijd was trouwens Middelburg, mijn geboorteplaats! Die wijn zit gewoon in mijn genen en blijft me achtervolgen, maar dat terzijde.

 

Terug naar Dordt. Wijnkoper Berck -inderdaad van de Berckepoort- speelde een belangrijke rol in de wijnhandel. De Kuipershaven was de plek waar de vatenmakers zaten, en in de Wijnstraat, met daarachter de Wijnhaven, stonden de pakhuizen waar de wijn tijdelijk werd opgeslagen. Veel huizen in dit stukje binnenstad hebben nog altijd prachtige wijnkelders. Helaas kun je de meeste niet bezoeken.

Tot zover de geschiedenisles. Weet je wat ik nou zo jammer vind? Dat er zo weinig met dit mooie stukje geschiedenis wordt gedaan. Wijn is ontzettend populair, je kan allerlei leuke concepten bedenken. Een speciale stads-wijntour bijvoorbeeld. Langs al die plekken, wijnkelders bezoeken, uiteraard een glaasje wijn in de hand. Of een wijnfestival? Elke stad heeft er tegenwoordig één, maar Dordrecht? Gelukkig telt onze stad wel tal van prachtige (online-) wijnwinkels, wijnbarretjes en wijnhandelaren. Hoe mooi zou het zijn als zij de handen ineen slaan en een mooi evenement bedenken. Het liefst in de Wijnstraat natuurlijk, uiteraard alleen als de bewoners het ook een beetje zien zitten. Ik zie het al helemaal voor me. De Wijnstraat wordt een weekend autovrij gemaakt -zouden ze overigens het hele jaar moeten doen – en overal waar je kijkt zie je leuke standjes en barretjes met wijn en nog meer wijn.

Maar goed, misschien draaf ik nu wel door. Of denk je bij jezelf, ik lust helemaal geen wijn, doe mij maar bier! Toegegeven, het is geen wereldschokkend probleem dat per direct aangepakt dient te worden. Het lijkt me vooral geinig als er mensen zijn die Dordrecht weer op de kaart willen zetten als eeuwenoude wijnstad. En zo niet, dan niet. Maar dan ga ik er heel misschien wel zelf mee aan de slag. Santé!