In Wijngaarden woont een echte kattengedragstherapeut: Miranda Geerlings (51). “Katten zijn mijn grote vrienden,” vertelt ze lachend. als je haar praktijk nadert, vallen direct twee grote foto’s van haar katten Simon (13) en Benjamin (8) op.

Tekst: Rolin den Heijer
Fotografie: Axel Broekhuizen

“Veel mensen denken dat je een kat niets kan leren”, zegt Miranda, “maar een kat wil best iets voor jou doen als er maar iets tegenover staat, katten zijn namelijk erg trots en zelfstandig.” Zo heeft ze Benjamin geleerd om een ‘high five’ te doen in ruil voor een snoepje.

Detective
De meeste gedragsproblemen bij katten gaan over onzindelijkheid en agressie. Als mensen Miranda’s hulp inroepen, gaat ze altijd eerst na of het ongewenste gedrag een medische oorzaak heeft. Bij blaasproblemen bijvoorbeeld kan het plassen pijn doen, een kat gaat dan buiten de bak plassen omdat hij de kattenbak met pijn associeert. Als er geen medische oorzaak is, moeten de mensen vervolgens een uitgebreide vragenlijst invullen. “Met de informatie die dat oplevert, ga ik bij de mensen thuis kijken wat nou bij deze kat de trigger is om dit gedrag te vertonen. Ik ben eigenlijk een soort detective”, zegt Miranda.
Onzindelijkheidsproblemen hebben vaak te maken met territoriumafbakening. Ze noemt als voorbeeld de ‘buurkat’ die iedere dag tegen de voordeur zit te plassen. “Als de eigen kat die urine ruikt, geeft dat heel veel stress; het is net alsof er ingebroken wordt. Hij zal dan een extra slot op de deur doen door overal strategisch plasjes te doen. Dat probleem los je op door elke dag even de voordeur schoon te maken.”

Agressie
‘Agressieve katten’ komt ze vaak tegen bij jonge mensen die denken dat een kat goed alleen kan zijn. “Ze werken vaak de hele dag, gaan ’s avonds naar de sportschool en vervolgens zit zo’n kat de hele tijd alleen!”, zegt ze verontwaardigd. Dat zo’n kat je benen aanvalt als je binnenkomt, is volgens Miranda logisch want hij denkt: Yes, eindelijk beweegt er wat! Haar advies: “Speel veel met de kat en zorg dat hij naar buiten kan kijken naar de vogeltjes, zodat hij een beetje televisie heeft.”

Miranda vindt alle katten geweldig. Haar ogen stralen: “Die combinatie van een onafhankelijke geest en dat aanhankelijke vind ik onweerstaanbaar en dan nog zo’n lekker aaibaar vachtje erbij!” Wat mensen vaak niet weten, is dat vachtproblemen ook gedragsproblemen kunnen veroorzaken. Katten met klitten in hun vacht reageren soms erg agressief als ze aangeraakt worden, omdat dat pijnlijk is.

Zo’n kat reageert al panisch als hij een kammetje ziet. Het fijne is dat Miranda zulke problemen meteen in haar praktijk kan oplossen. “Als zo’n kat weer helemaal schoon en zonder klitten is, zie je letterlijk en figuurlijk dat hij weer lekker in zijn vel zit.”

Kattenexpert
Terwijl ze bezig is, praat Miranda zachtjes tegen de kat en pauzeert regelmatig om hem even bij te laten komen of rustig te laten wennen aan de situatie. Sommige katten krijgen zelfs een zacht bandje om hun oren om het geluid van de föhn te dempen. Voor de zekerheid draagt ze armbeschermers, want kattennagels kunnen flink scherp zijn, maar de meeste katten voelen al snel dat Miranda hen alleen maar helpt. Een echte kattenfluisteraar dus! Zelf noemt ze zich liever een kattenexpert, die graag haar kennis deelt. Binnenkort verschijnt er zelfs een boek van haar.

Over Miranda
Miranda deed jarenlang vrijwilligerswerk bij dierenasiel Louterbloemen en volgde allerlei cursussen, zoals dieren-EHBO en een trimsaloncursus. – In 2009 rondde ze de tweejarige hbo-opleiding kattengedragstherapie af aan de Martin Gaus Academie, de huidige Kattenacademie. – Als eerste in Nederland opende ze een praktijk voor gedragstherapie met een trimsalon. – Miranda is geaccrediteerd bij de Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen (SPPD). Ze werkt veel samen met dierenartsen in de regio en geeft regelmatig lezingen.