Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: Archief Merel Boelie

De Dordtse Merel Boelie (27) deed mee aan het SBS6-televisieprogramma Utopia, waarin zij met veertien anderen bouwde aan een ideale samenleving op een terrein nabij Laren. Na vijftien maanden Utopia eindigde ze als derde in de finale, maar haar verwezenlijkte dromen heeft Merel na het programma doorgezet. Zij timmert aan de weg met haar kledinglijn, doet presentatieklussen en werkt aan haar carrière als DJ La Diva.

In hoeverre heeft Utopia jouw leven veranderd?
,,Heel erg. Ik deed nooit dingen die ik leuk vond. Utopia heeft me laten inzien dat het leven superkort is en heeft me ook de kansen geboden om alles te doen wat ik écht leuk vond en vind. Voor Utopia werkte ik als accountmanager in de civiele techniek en heb ook in de uitzendbranche gewerkt. Ik heb me destijds ingeschreven voor het programma, omdat ik echt iets wilde veranderen in mijn leven. En dat is gebeurd: Utopia is een mooi opstapje geweest om mijn plannen te verwezenlijken en daar nu op door te pakken.’’

Is er dus een Merel 2.0 na Utopia?
,,Dat denk ik wel. Ik ben nog wel mezelf, maar in de dingen die ik onderneem en doe ben ik nu een duidelijk andere Merel. Ik speelde graag op safe, nu neem ik graag een risico om te bereiken wat ik écht wil. Linksom of rechtsom.’’

Waar ben je het meest trots op?
,,Ik geniet heel graag van het leven. Iedereen zei: dat hou je niet vol, je bent binnen een week huilend weer terug. Maar er kwam juist een oerkracht in me los, waarbij ik aan iedereen wilde laten zien dat ik het wél kon. Natuurlijk heb ik me soms afgevraagd waar ik aan begonnen was. Maar in alle opzichten heb ik mezelf versteld laten staan. En ik heb kanten van mezelf ontdekt, die zonder Utopia nooit naar boven waren gekomen. Of ik een echte diva ben? Ach, ik hou van het luxe leven, maar ik doe niet uit de hoogte.’’

Voel je je, hoewel je na Hiske en Brandon derde werd, toch een grote winnaar?
,,Absoluut. Voor mezelf had ik een doelenlijst, ‘Merels goals’, gemaakt in Utopia. Op het ontmoeten van Patty Brard na heb ik alles kunnen afstrepen. Columns voor Party geschreven, gepresenteerd voor Shownieuws, mijn kledinglijn mogen opzetten, me mogen inzetten voor Stichting Free a Girl en de aandacht op vrouwen- en kinderhandel kunnen vestigen en ontdekt dat ik ook kon deejay’en.’’

Wat heb je vanuit Utopia meegenomen naar je huidige leven?
,,Er is een webshop gebouwd voor mijn kledinglijn dankzij een samenwerking met een developmentbedrijf. De lancering gaat plaatsvinden met een grote modeshow. In mei mag ik waarschijnlijk weer meedoen aan Lock me up van Free a Girl en ik vlog nog op mijn Instagram-account. Als DJ La Diva heb ik mijn eerste boekingen binnen. En in mei heb ik een presentatieklus bij een bruiloft. Ik leef echt mijn dromen en bouw verder aan mijn eigen Utopia.’’

Waar komt die panterobsessie van jou vandaan?
,,Bij mijn moeder, die droeg heel veel panterkleding. In mijn kist voor Utopia zat uiteindelijk zo’n beetje alleen maar kleding met panterprint en zo is Panter Merel geboren. En dat werd per ongeluk een hele hype.’’

Hoe is het om nu als een bekend iemand, als ‘Merel van Utopia’, gezien te worden?
,,Dat is heel gek. Toen ik in Utopia zat en er kwamen mensen naar het terrein tijdens de markten of feesten, dan kenden ze je. Maar als je hier buiten loopt en je wordt herkend of je hebt ineens gillende meisjes om je heen omdat ze zo blij zijn om mij te zien, was dat heel gek. Als ik hoor dat mensen uit mij kracht halen, dan voel ik me vereerd.’’

Zien we je nog eens terug op televisie?
,,Ik heb geschreven naar Shownieuws, dus hoop van wel. Het is geweldig om enthousiasme over te brengen en spreken voor mensen vind ik leuk. Ook zou ik best willen meedoen aan Expeditie Robinson of Wie is de Mol? Dat vind ik echt geweldige programma’s.’’

Heb jij nog een boodschap voor de mensen die inspiratie willen putten uit wat jij hebt meegemaakt?
,,Probeer zoveel mogelijk vanuit je hart te leven. Het is spannend en zo risicovol, maar doe wat je leuk vindt. Werk niet alleen om het werken en geef nooit op, maar geloof in je dromen.’’