Grillmaster Marcel Vastenhoud maakte van zijn passie zijn werk
Hoewel hij vooral bekend is van neonbedrijf Vastenhoud Neon, heeft ondernemer Marcel Vastenhoud zich in de afgelopen jaren ontpopt tot ware grillmaster. Met zijn barbecuebedrijf Grillit staat hij op bedrijfsfeesten, verjaardagen en partijen, maar tegelijkertijd doet hij ook zélf fanatiek mee aan barbecuewedstrijden van zeer hoog niveau.

Tekst: Emma Thies
Fotografie: Rob van der Teen

Vastenhoud richtte Grillit zo’n vijf jaar geleden op. ,,Het begon
toen ik een jaar of zeven geleden op de vrijmarkt liep en een hamburgerkraampje zag staan. Da’s leuk, ik begin ook zoiets, dacht ik’’, vertelt Vastenhoud. ,,Ik heb geen halve maatregelen genomen. Ik liet een enorme wagen bouwen en daar ben ik mee op festivals gaan staan’’.

Vastenhoud, van oorsprong half Duits, stond in het begin voornamelijk met currywursten en burgers op festivals. Inmiddels is Grillit veel meer dan dat. ,,Ik sta nog op festivals zoals Rockabilly Square, Voorstraat-Noord festival en Gaypride, maar doe inmiddels veel meer dan dat. Ik heb het grootste assortiment van barbecues in Zuid-Holland die niet alleen door mij gebruikt worden, maar ook door mij verhuurd worden.’’ Bedrijven of particulieren die graag een lekker stuk vlees eten op hun feesten of bijeenkomsten, kunnen Vastenhoud inhuren. ,,Laatst draaide ik nog een buurtfeest in Dubbeldam voor 250 man. Dan pakken we de grote 7 meter barbecuetrailer erbij.’’
Op dat gebied is Vastenhoud van alle markten thuis. ,,Als iemand mij belt omdat ze een feestje organiseren stel ik twee vragen: hoeveel mensen komen er – en wat willen jullie?’’, vertelt de Dordtenaar.

,,De vraag is tegenwoordig veel breder. Mensen weten meer en zijn veel bewuster. Laatst nog, werd ik gebeld door een vader wiens dochter een feestje gaf. De vraag was of er vegetarische bbq bij kon. Geen probleem, dan komen er lekkere vegagerechten. Toen ik een grapje maakte over dat de salade alleen niet vegetarisch was door de vleestomaat, stond ze wel even te kijken’’, vertelt Vastenhoud lachend.

De Dordtenaar staat niet alleen op bedrijfsfeesten en partijen, ook neemt hij fanatiek deel aan barbecuewedstrijden. ,,Dat doe ik samen met mijn maatje Dennis van der Salm van restaurant Het Bolwerck. Tientallen teams uit heel Nederland barbecueën dan tegen elkaar op héél hoog niveau. Vorig jaar zijn we als tweede geëindigd, het jaar daarvoor hadden we de eerste plek op het vlak van presentatie. Wat dat betreft zijn Dennis en ik een goede combi’’, vertelt Vastenhoud. ,,Die wedstrijden vind ik geweldig: iedereen is gepassioneerd met z’n ding bezig, maar helpt elkaar anderzijds ook.’’ Sinds een paar jaar verschijnt Vastenhoud zo nu en dan zelfs op TV. ,,Voor RTL4 heb ik meegedaan aan barbecueprogramma’s, en voor de Makro doe ik zo nu en dan jureringen. Dat maakt iets van wat als hobby is begonnen toch wel echt een serieus en leuk beroep.’’

Vastenhoud organiseert tevens workshops, Demo’s en teambuildingsuitjes, waarbij groepen bij hem in zijn pand langs kunnen komen. Een pand dat Vastenhoud overigens heeft omgedoopt tot een heus ‘barbecuemancave’, vol met bijzondere vintagespulletjes en enorme barbecues. ,,Ik merk dat mensen dat hartstikke leuk vinden. Vaak maken we groepjes en laten we mensen het tegen elkaar opnemen. De bedoeling is dan om samen iets te creëren: van een hamburger tot pulled pork, van marineren tot garen. Hartstikke leuk, het enthousiasme dat hier heerst als mensen langskomen,’’

Voor Vastenhoud is het genieten dat zijn hobby zijn werk is geworden. Zijn grootste droom? Die is eigenlijk al uitgekomen. ,,Toen we vorig jaar die Frans van Geurts wedstrijd wonnen was dat wel écht een hoogtepunt’’, vertelt hij. ,,Verder vind ik het heerlijk om te doen wat ik doe. Het resultaat van dit werk is bevredigend. Althans, als je weet hoe het werkt natuurlijk’’, zegt de Dordtenaar met een lach. ,,Ik vind het heerlijk om de hele dag bezig te zijn met een mooi stuk vlees, en dat het dan binnen tien minuten weer op is. Barbecueën is spelen met vuur, rook.. én met vlees.’’

Nog niks voor vaderdag? Geef hem een Grillit workshop cadeau!
Tijdens deze workshop leert hij alle ins and outs van de smoker en de BBQ. Na deze dag is hij de BBQ king van de regio. Deze workshop kost €90,- voor de gehele dag.
Meer informatie? Stuur dan een mailtje naar: grill-it@hotmail.com

Let’s Grillit
Tel: 06 – 4811.7.996
E-mail: grill-it@hotmail.com
Websitie: www.grillit.nl