Met een treintje alle mooie plekken van Dordrecht ontdekken. Het bleek een gat in de markt. “Je moet eens kijken wie er allemaal meerijden; van de Ladies Circle en Probus club, tot personeel van een jong webdesign-bedrijf. We rijden voor familiereünies, touringcarbedrijven, cruiseschepen, verzorgingshuizen en zelfs voor trouwerijen.”

Auteur: Anne-Marie Loran

Jan Prins en Anne-Marie Ponsen rijden alweer voor het vierde jaar met ‘hun’ treintje. Voor groepen rijden ze het hele jaar door op alle dagen van de week. In het zomerseizoen rijden ze op donderdag, vrijdag en zaterdag volgens het ‘hop-on-hop-off’-principe. Je zou bijna denken dat ze aan het begin van hun carrière staan, toch zijn beiden al met pensioen. “Maar nog niet echt”, vertelt Anne-Marie die nog een ochtend in de week met hoogbegaafde kinderen werkt op haar oude school. “Ze zeggen weleens: juf, u was toch met pensioen?”

Compleet pakket
De overstap naar een eigen bedrijf lijkt groot, maar Anne-Marie was altijd al erg ondernemend. Het idee voor Dordrecht Tours is ontstaan toen zij en Jan het treintje zagen op een beurs in Duitsland, waar ze voor Jans reclamebedrijf waren. Anne-Marie, Dordtse ten voeten uit, dacht meteen: dit is wat voor Dordt! “We hadden wel vaartochten, maar dit niet. Zo’n treintje maakt de stad nog leuker.” Ook Jan was meteen enthousiast. Hij heeft jarenlang op de vrachtwagen en touringcar gereden, voordat hij zijn eigen reclamebedrijf – dat hij nog steeds heeft – startte.

Terwijl Jan chauffeert, vertelt gastvrouw Anne-Marie over de vele prachtige monumenten en horecagelegenheden die Dordrecht rijk is. Voor een persoonlijk praatje maken ze ook graag tijd. Door de samenwerking met verschillende partners kunnen ze bovendien ‘complete pakketten’ aanbieden, zoals een rondrit in combinatie met een lunch, een proeverijtje bij Rutte, een museumbezoek of een bezoek aan de Biesbosch.

Goodwill
De twee werken hard aan hun succes: ze staan op beurzen, flyeren op evenementen, bezoeken de open dagen van cruiseschepen en hebben contacten met verzorgingshuizen. Dat laatste vinden ze heel belangrijk: “Die mensen hebben al zo weinig, zo’n uitje is echt een feest voor hen. Wij halen de mensen op locatie op en brengen hen weer terug. Het mooie is dat het treintje rolstoeltoegankelijk is, dat was echt een voorwaarde. En elektrisch natuurlijk”, vertelt Jan.

Jan en Anne-Marie hebben al veel goodwill opgebouwd: “Tijdens de wintermaanden kregen we te horen: we missen jullie in het straatbeeld.” Maar dat duurt gelukkig niet lang meer: het hop-on-hop-off-seizoen loopt tot en met eind september.