Het water glinstert door de zon die op volle kracht schijnt in de Wijnhaven. Zodra we de Wijnbrug op lopen zien we Jacob al enthousiast zwaaien in zijn ‘Mevrouw De Wit’. De mooie luxe sloep ligt op ons te wachten. Jacob heet ons welkom en zodra we plaats nemen op heerlijk zachte banken, wordt de motor gestart voor onze tocht.

Fotografie: Sylvia Kuiper / Mark van der Laan

Vanaf de eerste minuut voelt het alsof we op vakantie zijn. Wellicht komt dit door het mooie weer en de aantrekkingskracht van het water. We hebben bij JAAPevents de lunchboot geboekt dus varen in een rustig tempo richting Finn’s waar we het eten aan boord geserveerd krijgen. Jacob vaart er rustig naar toe; vanaf het water is de stad zo anders en indrukwekkend. We bekijken de panden uitvoerig en Jacob weet het een en ander te vertellen. Ook vertelt hij enthousiast waarom hij JAAPevents dit jaar is begonnen. De aanleiding is echter niet heel rooskleurig. Tijdens zijn vorige baan als trainer en manager van een 24/7 sportschool werd het hem op een gegeven moment teveel. Hij belandde in een burn-out. “Het was al snel duidelijk dat ik niet meer terug wilde naar de sportschool. Ik wilde graag opnieuw beginnen maar wat dan wel? Een boot hebben was al heel lang een droom van mij, maar ik had er nooit tijd voor. Dus ontstond het idee om de schoonheid van Dordrecht en de Biesbosch te laten zien vanaf het water.”

JAAPevents rondvaarten was geboren. Jacob ontwikkelde acht verschillende arrangementen, voor families tot en met collega’s. Voor iedereen in welke samenstelling dan ook is er een invulling. Het begon met de lunchboot. Want wat is er nu fijner dan lekker lunchen in de buitenlucht terwijl je vaart door het mooie Dordrecht? Ideaal voor een uitstapje met vrienden, collega’s of familie. De lunch wordt verzorgd en aan boord gebracht door Finn’s Eten en Drinken, een bekende hotspot in Dordrecht. “En zo bedachten we ook de borrelboot, pizzaboot, ontbijtboot, Biesboschboot, speciaalbierboot, wijnproeverij op het waterboot en de zoete toppersboot waarbij we samenwerken met diverse lokale partijen zoals Luca, Boonstoppelwijnen, Broodcafé Jaap en Christa’s Cookies.

Van alleen rondvaarten rondkomen is moeilijk dus kwam de sportieve kant van Jacob van pas en ontwikkelde hij naast de rondvaarten de interactieve citygames. Leuk voor jong en oud om op een unieke en speelse manier de stad te ontdekken. Word jij de grootste handelaar van Dordrecht of weet jij te voorkomen dat de stad overstroomt? Jacob: “Je gaat met elkaar de strijd aan en werkt tegelijk ook samen. De citygames gaan ook goed samen met de rondvaarten. Zo kun je er een complete dag uit van maken. Leuk met familie is de combinatie met de pizzaboot of de ontbijtboot. Kom je trouwens met één of twee gezinnen dan kan makkelijk worden voldaan binnen onze maximale bezetting aan de 1,5-meter afstand, in de boot en tijdens de citygames. Komen er mensen uit meerdere huishoudens dan geldt er een maximale capaciteit van zes personen.”

Inmiddels hebben we de havens van Dordrecht achter ons gelaten en varen we door de prachtige natuur van de Biesbosch. Een perfecte combinatie als je het ons vraagt. De sfeer is relaxt en dat is zeker ook aan Jacob te danken. We kunnen gerust een uurtje langer varen als we dat willen, we zijn inmiddels ook voorzien van een gezellig muziekje. Zoekende naar bevers hebben we tot op heden alleen nog maar zwanen en allerlei andere bijzondere vogels gespot. We slaan een duik in het water over, we zitten prima en voelen ons de koning te rijk in de luxe sloep. Deze dag op het water voelt als een korte mini-vakantie. Om die reden nemen we ons voor zeker nog een keer de ontbijtboot te boeken en hebben de heren in ons gezelschap oren naar de speciaalbierboot. Jacob: “Naast de vaste arrangementen vind ik het zeker leuk om mee te denken als er andere wensen zijn. Er kunnen combinaties worden gemaakt. ‘Mevrouw De Wit’ is de moeilijkste niet. Het gaat mij erom om iedereen te laten genieten op het water.”