Toen Ilse Vrolijk (52) in maart dit jaar viral ging op TikTok was ze in één klap een heuse internetsensatie. BN’ers als Fred van Leer en Charly Luske zijn fan en ook de media krijgen geen genoeg van haar vrolijke en grappige filmpjes. Hoe ervaart de Dordtenaar al deze aandacht? En wat zijn haar plannen op het platform?

Auteur: Beau Nanninga
Fotografie Dion Doornik

Ergens in februari kwam Ilse voor het eerst in aanraking met TikTok: een app waarop vooral veel jongeren filmpjes maken door te playbacken of te dansen. “Ik zag daar zulke leuke filmpjes van voorbijkomen, dat ik meteen zelf de app heb gedownload,” vertelt Ilse. “In het begin had ik helemaal niet veel volgers. Op andere sociale media heb ik altijd een privé account, maar op TikTok had ik daar nog helemaal niet over nagedacht.” En dat is misschien maar goed ook, want daardoor kon de hilarische video waarin ze Eddie Murphy in ‘Coming to America’ nadoet zich in snel tempo verspreiden. Die video is inmiddels al 2,6 miljoen keer bekeken en heeft al 24.000 likes gekregen. Ilse: “Vanaf toen is het echt hard gegaan en kreeg ik er honderden volgers per dag bij. Heel bizar, maar ook leuk! Dus toen ben ik doorgegaan met TikTok filmpjes maken.” Inmiddels heeft de internetheldin al meer dan 13.000 volgers op het platform.

Entertainer in hart en nieren
Een entertainer is Ilse heel haar leven al geweest. Toen ze tien jaar oud was begon ze bij de majorettes en een aantal jaren later stapte ze over naar dansschool The Seven Source, waarmee ze veel wedstrijden en optredens deed. Optreden doet Ilse inmiddels niet meer, maar nog altijd steelt ze graag de show. “Ik hou van dansen en ik ga vaak naar feestjes. Toen dat niet meer kon, vanwege corona, kon ik verder dansen en entertainen op TikTok.”

Te oud? Nee hoor!
De puberkinderen van Ilse vonden het in het begin wel even gek dat hun moeder wilde beginnen aan TikTok. “Daar ben je toch veel te oud voor?” is wat ze tegen hun moeder zeiden. Maar daar is Ilse het niet mee eens: “Ik zie heel veel mensen van mijn leeftijd op TikTok, zelfs opa’s en oma’s.” Haar succes op het platform bewijst wel dat TikTok heus niet alleen voor tieners is. De kinderen en ook de man van Ilse vinden het inmiddels hartstikke leuk dat hun moeder en vrouw zo bekend is op het platform.

Media magneet
Ilse krijgt dagelijks nieuwe volgers, reacties en likes. Maar haar bereik gaat verder dan alleen TikTok. Al snel nadat een van haar filmpjes viral ging werd Ilse benaderd door AD de Dordtenaar, maar daar bleef het niet bij. “Na het artikel in het AD kreeg ik een berichtje van de redactie van Jinek en Beau. Ze vroegen of ze mij mochten bellen, dat vond ik super spannend.” Het gesprek was uiteindelijk heel gezellig en Ilse werd gevraagd of ze een keer naar de studio zou willen komen. Maar omdat er rond die tijd veel belangrijk nieuws te bespreken was over het coronavirus, laat het bezoek van Ilse aan Beau nog even op zich wachten. “Ik heb het maar even uit mijn hoofd gezet, anders ben ik elke dag zenuwachtig,” lacht Ilse. Wie weet zien we de Dordtenaar later alsnog verschijnen op tv.

TikTok in de toekomst
De maatregelen in Nederland zijn aan het versoepelen, dus binnenkort kan Ilse weer steeds vaker een feestje bezoeken. Gelukkig betekent dat niet dat ze gaat stoppen met TikTok. Als het aan Ilse ligt gaat ze nog heel lang door en tovert ze bij nog heel veel mensen een lach op het gezicht.

Benieuwd waarom Ilse zo’n hit is op TikTok?
Bekijk haar filmpjes op @ilse_vr