Influencer Glenn Eilbracht uit Papendrecht had al een eigen Youtube kanaal voordat hij in coronatijd voor de grap een filmpje op TikTok deelde. In twee dagen tijd had hij acht miljoen views en binnen vier maanden 80.000 volgers. “Ik had nooit verwacht dat het zo zou ontploffen. Echt heel gaaf!”

Auteur: Esther Paans
Fotografie: Sylvia Kuiper

“Mijn grootste drijfveer is om mensen te inspireren en filmpjes te maken om mijn volgers te vermaken en te verbazen”, vertelt de 32-jarige Eilbracht. “Van het zogenaamd uitrekken van mijn tong, het doorsnijden van mijn vinger tot een tutorial over handschoenenmagie. Je ziet dat mensen het geweldig vinden om mij te volgen. Zelfs bij illusionist Victor Mids van Mindfuck zie ik mijn trucs terug. Inmiddels zit ik al op 134.000 volgers. Wereldwijd reageren volgers en ik probeer vaak ook een reactie terug te geven, maar uiteraard gaat dat niet altijd.”

“Alles is mogelijk wat je wilt doen”, vindt Eilbracht. “Ik ben vroeger gepest en daarom vind ik dat iedereen een ‘shine’ verdient. “Ik weet helaas hoe het voelt als mensen je niet zien staan. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Ik wil serieus genomen worden op een positieve manier en weet zeker waar de grenzen liggen op TikTok. Er zitten namelijk ook heel veel jonge gebruikers op en daar moet je gepast mee omgaan.” Een aantal jaar geleden werd hij al bekend als vlogger op YouTube. Daarop post hij allerlei creatieve belevenissen die hij in het dagelijkse leven meemaakt. Van de opening van een tentoonstelling van Viktor en Rolf in de kunsthal van Rotterdam, in bijzijn van prinses Mabel van Oranje, tot aan het meevaren van de Canal Pride in Amsterdam. En ook heeft de influencer diverse (betaalde) samenwerkingen, van schoenenmerken tot andere grote merken en producten.

Inspiratie
Vanwege de crisis kon de veelzijdige inspirator er niet meer zomaar op uit en daarom bedacht hij deze volgende stap. “In deze tijd is het geweldig om vanuit huis zoveel leuke dingen op te nemen. Naast mijn baan als commercieel medewerker besteed ik hier zo’n 15 uur per week aan. Het opnemen van filmpjes gaat bij TikTok zoveel makkelijker dan bij Youtube. Je hebt geen uren nodig om te bewerken. Tegenwoordig zie je ook iedereen dansen op TikTok. Jongeren en zelfs hun ouders. Ik ben meer van de trucs, maar soms maak ik een uitzondering en neem ik samen met mijn vriendin een Indische dans op. De potcho potcho. Daar maak ik dan geen potje van, terwijl ik eigenlijk helemaal niet kan dansen. De Italiaanse Faffapix is mijn inspirator. Hij post te gekke trucs en heeft miljoenen volgers. En ook zangeres Jessie J vind ik super! Ik volgde haar al toen ze nog onbekend was. Ze begon met zangfilmpjes op verschillende stations en is inmiddels wereldwijd bekend. Hier blijkt maar weer dat niets onmogelijk is. Dit medium zorgt ervoor dat je elkaar inspireert. Durven, doen en geloven!”