Nu we allemaal massaal in quarantaine zitten, zijn we volop aan het bakken. Daarom hebben wij 3 overheerlijke recepten uit het boek ‘Rutger Bakt: De 100 allerbeste recepten’ voor je op een rijtje gezet. Bakken maar!

Ricotta cake
VOOR 10-12 STUKKEN

VOOR DE CAKE
125 gr boter, op kamer-temperatuur
250 gr ricotta, op kamer-temperatuur
250 gr suiker
¼ tl zout
rasp van ½ citroen
3 eieren, op kamertemperatuur 250 gr bloem
4 tl bakpoeder

VOOR DE VULLING
200 gr blauwe bessen
1 el bloem

VERDER NODIG
boter, om in te vetten poedersuiker, om te bestrooien

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een springvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Doe de boter, ricotta, suiker, het zout en de citroenrasp in een kom en klop dit met een (hand) mixer met garde(s) enkele minu-ten tot een romige massa. Voeg een voor een de eieren toe en klop na iedere toevoeging goed door. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit vervolgens door het ricottamengsel. Rol de blauwe bessen door de eetlepel bloem om te voorkomen dat ze tijdens het bakken te veel naar beneden zakken. Spatel ¾ van de blauwe bessen door het beslag en doe dit vervolgens in de vorm. Verdeel de rest van de blauwe bessen over het be-slag. Bak de cake in 60-70 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en die er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen en bestuif hem voor het serveren licht met poedersuiker.

Appeldingen
VOOR 8 GALETTES

VOOR DE VULLING
50 gr boter, op kamer-temperatuur
55 gr witte basterdsuiker snuf zout
rasp van ½ citroen
1 ei, op kamertemperatuur 55 gr amandelmeel 15 gr bloem
2 3 appels (bijv. jonagold of
elstar), in dunne partjes sap van ½ citroen 1 el suiker
½ tl kaneelpoeder

VERDER NODIG
1 rol koelvers bladerdeeg
1 ei, losgeklopt
4 el abrikozenjam
20 gr geroosterd
amandelschaafsel

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de boter met de basterdsuiker, het zout en de citroenrasp in een kom en mix dit met een (hand)mixer met garde(s) kort door tot het romig is. Voeg het ei toe en mix tot een gladde massa. Voeg als laatste het amandelmeel en de bloem toe en mix dit nog kort. Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit. Snijd het deeg in acht rechthoeken, van ongeveer 9 x 12 centimeter, en leg deze op de bakplaat. Bestrijk de randen van het bladerdeeg met een kwastje met losgeklopt ei. Prik het midden van de deegplakjes enkele malen in met een vork. Verdeel het amandelmeelmengsel over de 8 deegplakjes en strijk het uit tot 1,5 centimeter van de rand. Meng de appelpartjes met het citroensap. Leg de partjes dakpansgewijs op de galettes. Meng de suiker met de kaneel en bestrooi de appelpartjes ermee. Bak de galettes in 30-35 minuten goudbruin en krokant. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en roer deze los. Bestrijk de galettes met de warme abrikozenjam en bestrooi ze met het geroosterde amandelschaafsel

Chocolate chip cookies
VOOR 15-20 KOEKEN

VOOR HET DEEG
140 gr boter, op kamer-temperatuur
110 gr suiker
100 gr lichtbruine basterdsuiker 1 tl vanille-extract ¼ tl zout
1 ei, op kamertemperatuur 210 gr bloem
¾ tl baking soda

VOOR DE VULLING
200 gr grof gehakte pure chocolade

BEREIDING
Doe de boter, suiker, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en mix dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig en luchtig geheel. Mix het ei er kort door. Voeg de bloem en baking soda toe aan het botermengsel en kneed door elkaar. Doe voor de vulling tot slot de chocoladestuk-jes erbij en meng tot alles goed is verdeeld. Maak van het deeg een rol met een doorsnede van 4 centimeter en verpak de rol in plasticfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd van het deeg plakjes van 1,5-2 centimeter dik en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bak de koekjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.